Foto: DELFI
Pēc straujā inflācijas kāpuma gada pirmajā mēnesī, februārī cenu pieaugums apsīka. Mēneša griezumā vidējais patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,1%.

Februārī lielākus pieaugumus reģistrēja degvielas cenas un atsevišķas pārtikas preču kategorijas, bet sezonalitāte apģērbu un apavu cenās turpināja mazināt vidējo patēriņa cenu pieaugumu. Gada inflācija turpināja pazemināties un februārī sasniedza 3,4%.

Siltumenerģijas tarifi, kuri noteica gandrīz pusi no janvāra inflācijas cipara izmaiņām, februārī palika nemainīgi. Kā liecina pēdējās pieejamas dabasgāzes cenu prognozes priekš lieliem uzņēmumiem, mājsaimniecību siltumenerģijas tarifi arī tuvāko trīs mēnešu laikā visticamāk netiks mainīti. Turklāt aprīlī mājsaimniecības izjutis arī elektroenerģijas izmaksu samazinājumu līdz ar jaunā elektroenerģijas patēriņa uzskaites perioda sākumu. Tas nedaudz mīkstinās piedzīvoto energoresursu izmaksu kāpumu pēdējo mēnešu laikā.

Kaut arī februārī pasaules resursu tirgos bija vērojams lauksaimniecības produkcijas cenu kāpums, cenas joprojām saglabājas ievērojami zem iepriekšējā gada sākumā sasniegtajiem līmeņiem. Pagaidām iztrūkstot objektīviem iemesliem sagaidīt pārtikas cenu lēcienus Latvijā, mēs saglabājām mūsu inflācijas prognozi nemainīgu. Tuvāko mēnešu laikā tiek sagaidīts arvien straujāks gada inflācijas sarukums, un pavasarī inflācija varētu pazemināties līdz 1,5% apgabalam. Cenu pieauguma virzienā joprojām varētu nospēlēt vairāki nelabvēlīgie faktori, tostarp arī turpmākie saspīlējumi Irānas un Rietumvalstu attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!