Foto: Publicitātes foto

Pagājušajā nedēļā OPEC+ panāca smalku vienošanos, kas paredz, ka, ja visi darījuma dalībnieki ievēros savas saistības, tad Saūda Arābija (SA) samazinās ieguvi vēl par 400 tūkstošiem barelu. Darījums ir spēkā tikai līdz 2020. gada martam, kad to nāksies pārskatīt un atjaunot. Signāls ir dots tām valstīm, kas līdz šim neievēroja savas kvotas. Respektīvi, ievērojiet savas kvotas un saņemiet bonusu, vai arī gatavojieties cenas kritumam.

Tas, protams, nostāda uz slidena ceļa pašu SA, jo var nākties draudus īstenot. Galvenie trīs pārkāpēji līdz šim ir bijusi Krievija, Irāka un Nigērija. Kopā pārkāpēji 2019. gada oktobrī ieguva 500 tūkstošus barelu virs noteiktā apjoma. Tāpēc šo valstu apņemšanās pildīt vienošanos palīdzētu kontrolēt ieguves apjomus un cenu. Jaunais darījums nozīmē, ka risks par spēcīgu krājumu pieaugumu nākamā gada pirmajā pusē ir ievērojami samazināts. Tāpat tas krasi samazina risku straujam "Brent" cenas kritumam.

Ja ražotāji jauno vienošanos neievēros, martā iespējamas straujas cenas svārstības, jo, visticamāk, Saūda Arābija atsauktu savu papildu samazinājumu. Tomēr tas nebūt nenozīmē, ka izjūk arī pārējais OPEC+ darījums.

Samazinājumu summa no 2018. gada decembra veido 1,2 miljonus barelu. Papildu samazinājumi, par kuriem tika panākta vienošanās pagājušajā nedēļā, pievienoja 500 tūkstošus, Saūda Arābijai vienpusēji uzņemoties nogriezt vēl 400 tūkstošus barelu. Tādējādi samazinājumi sasniedz 2,1 miljonu barelu. Taču jāņem vērā, ka daudzi ieguvēji pirms vienošanās bija sasnieguši ieguves rekordus. Realitātē veikti vien nebūtiski samazinājumi, izņemot to, kas attiecas uz Lībijas, Irānas, Venecuēlas un Meksikas ieguvi.

Ja visi OPEC 10 dalībnieki ievēros jaunos ierobežojumus, tad viņi ražos tikai 0,7 miljonus barelu (-2,7%) zem viņu piecu gadu vidējā ieguves līmeņa. Savukārt 10 valstis, kas nesadarbojas ar OPEC, saražos 0,5% virs vidējā piecu gadu vidējā līmeņa. Kopējais OPEC+ (19 valstis) saražos tikai par 1,4% zemāku apjomu. Pat Saūda Arābijas reālā ieguve būs tikai par 4% zemāka.

Tāde\ējādi OPEC+ turpinās kontrolēt naftas cenas virzību un aktīvi strādās, lai novērstu krājumu pieaugumu. Normāls vai augsts krājumu līmenis nozīmē cenu atlaidi "spot" tirgū. Normāls vai zems krājumu līmenis nozīmē cenu prēmiju 5-10 dolāru apmērā. Tāpēc OPEC+ tik ļoti vēlas izvairīties no krājumu pieauguma. Garāka termiņa atskaites cena ir 60 dolāri. Tātad "prēmijas" situācijā naftas cena būs 65–70 ASV dolāri, savukārt krājumu pārpalikuma situācijā cena var noslīdēt līdz 50–55 ASV dolāriem par barelu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!