Foto: AFP/Scanpix

Pagājušā gada pēdējā ceturkšņa darbības rezultāti, kurus šonedēļ beidza paziņot biržā "NASDAQ OMX Riga" kotētie uzņēmumi, kopumā ir vērtējami kā veiksmīgi, atzina aptaujātie vērtspapīru speciālisti.

Visveiksmīgākos rezultātus, pēc viņu domām, uzrādījis zāļu ražotājs "Olainfarm", bet vilšanos investoriem sagādājis otrs zāļu ražotājs "Grindeks", kā arī telekomunikāciju aprīkojuma ražotājs "SAF Tehnika".

"Kaut arī milzīgi pārsteigumi netika piedzīvoti, vairākums kompāniju ceturtajā ceturksnī tomēr spēja uzrādīt samērā labus rezultātus, un dažas kompānijas pat ļoti labus rezultātus. Kā jau līdz šim tas bijis ierasts, "Olainfarm" atkal patīkami pārsteidza ar straujās izaugsmes saglabāšanu. Līdzīga situācija bija vērojama ar "Valmieras stikla šķiedru", kurai izdevās pat nedaudz pārspēt savus ambiciozos plānus. Citviet, ja neskaita vienreizēju aktīvu vērtības samazināšanu, kas būtiski pasliktināja kopējo rezultātu, "Latvijas kuģniecībai" ceturtajā ceturksnī gandrīz izdevās atgriezties pie peļņas. Savukārt "Grindeks" finanšu rezultāti bija sliktāki, nekā gaidīts, kas skaidrojams ar negaidīti strauju izdevumu kāpumu," sacīja LHV Latvijas brokeru nodaļas vadītājs Māris Rambaks.

"Kopumā ceturtā ceturkšņa rezultāti vērtējami ar plusa zīmi – lielākai daļai uzņēmumu rezultāti ir uzlabojušies, un sagaidāms, ka tā tas arī turpināsies," uzsvēra arī "Citadele Asset Management" akciju analītiķis Jānis Stukuls.

Viņš piebilda, ka "Olainfarm" jau atkal ir sasniedzis jaunu rekordu gan ceturkšņa apgrozījumā, sasniedzot 10,4 miljonus latu, gan rentabilitātē, jo ceturkšņa neto peļņa bija 1,8 miljoni latu. "Šādi rezultāti ļāvuši uzņēmumam jau atkal pārspēt tikai rudenī paaugstinātās darbības rādītāju prognozes. Sagaidāms, ka šādi spēcīgi rezultāti apvienojumā ar pieaugošo caurspīdīgumu un uzlabotajām attiecībām ar investoriem ļaus uzņēmumam turpināt piesaistīt jaunu investoru uzmanību," norādīja Stukuls.

Viņš atgādināja, ka arī "Ventspils nafta" jau otro ceturksni pēc kārtas noslēgusi ar pozitīvu rezultātu. "Jāuzsver, ka uzņēmumam izdevies sasniegt tik labu rezultātu, lai gan tā asociētais uzņēmums "Latvijas kuģniecība" joprojām strādā ar milzīgiem zaudējumiem. Sagaidāms, ka, tiklīdz "Latvijas kuģniecībai" izdosies stabilizēt savu darbību un atgriezties peļņas zonā, arī "Ventspils naftas" grupas konsolidētie rezultāti spēcīgi uzlabosies, un tad jau šā uzņēmuma akcijas izskatīsies ļoti pievilcīgi," klāstīja "Citadele Asset Management" pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, vēl no pozitīviem pārsteigumiem vērts izcelt "Latvijas gāzi", kas, par spīti ļoti siltajām ziemas beigām un 13,7% zemākajam neto apgrozījumam ceturksnī, spējusi uzrādīt gandrīz tikpat lielu rentabilitāti kā 2010.gadā.

"Mūsuprāt, vislabāk savus ambiciozos rezultātus izdevās īstenot "Valmieras stikla šķiedrai". Par spīti tam, ka stikla ražošanas projekta sākšanas ietvaros uz laiku tika apturēta viena no stikla ražošanas krāsnīm, augstākas rentabilitātes iespaidā kompānijai izdevās nopelnīt 720 tūkstošus latu, kas ir par 246% vairāk nekā analogajā periodā pērn. Arī turpmāk kompānijas ambīcijas nesamazinās, bet, vai tās izdosies realizēt, ir cits jautājums," pastāstīja Rambaks.

Savukārt vilšanos, pēc ekspertu domām, sagādājis "Grindeks" un "SAF Tehnika".

"Jau atkal lielākais negatīvais pārsteigums bija "Grindeks" rezultāti. Lai gan uzņēmumam izdevies palielināt apgrozījumu par 13,2% salīdzinājumā ar pagājušā gada ceturto ceturksni, rentabilitātes rādītāji ir būtiski pasliktinājušies gan bruto, gan neto peļņas līmenī. Jau vairāk nekā divus gadus uzņēmuma ceturkšņa peļņa nebija bijusi mazāka kā viens miljons latu, taču šajā ceturksnī tā sasniedza tikai 820 tūkstošus latu. No labajām ziņām ir vērts pieminēt, ka uzņēmuma vadība izteikusi apgrozījuma un peļņas prognozi 2012.gadam, kas paredz apgrozījuma un peļņas pieaugumu virs 10% salīdzinājumā ar 2011.gadu," informēja Stukuls.

"Salīdzinoši slikti rezultāti bija arī "SAF Tehnikai". Kompānija pagājušajā ceturksnī uzrādīja gan apgrozījuma, gan peļņas kritumu. Kompānija "SAF Tehnika" izjuta nedrošās globālās ekonomikas izaugsmes ietekmi uz lielajiem pasūtījumiem, bet mazizmēra pasūtījumi turpināja pieaugt," teica Rambaks.

Biržā "NASDAQ OMX Riga" kotēt 32 uzņēmumu akcijas. No tiem piecu uzņēmumu akcijas – biržas oficiālajā sarakstā, bet 27 uzņēmumu akcijas – brīvajā sarakstā. Šonedēļ beidzās termiņš, kurā visiem biržā kotētajiem uzņēmumiem bija jāpaziņo savi pagājušā gada ceturtā ceturkšņa darbības rezultāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!