Foto: F64
Pieprasījums pēc valsts nekustamo īpašumu apsaimniekotāja "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) izsolītās ēkas Aspazijas bulvārī 20, kas atrodas starp viesnīcu "Rīga" un bijušo viesnīcu "Hotel de Rome", varētu būt salīdzinoši neliels, aģentūrai BNS prognozēja nekustamo īpašumu kompāniju eksperti.

"Pieprasījums pēc šīs ēkas varētu būt salīdzinoši neliels, un tā kā nekustamo īpašumu tirgū pašlaik ļoti aktīvi spēlētāji ir Krievijas investori, galveno interesi varētu izrādīt tieši viņi," sacīja nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" Komercnodaļas vadītājs Guntis Kronenbergs.

Kronenbergs norādīja, ka ēka daļēji atbilst Krievijas investoru kritērijiem, pēc kuriem tiek izvēlēts iegādājamais īpašums. "Krievijas investori vislielāko interesi izrāda par īpašumiem, kas atrodas tuvajā centrā, Vecrīgā vai Jūrmalā, un tādā ziņā īpašums pēc atrašanās vietas ierakstās šajā kategorijā. Taču viņi ir ieinteresēti iegādāties īpašumus, kas jau ir gatavi lietošanai, un ir bijis ļoti maz tādu precedentu, ka tiek iegādāti renovējami īpašumi," paskaidroja Kronenbergs un piebilda – ja "ēkas renovācijā būs jāiegulda, piemēram, miljons latu, tad viņi ļoti skatīsies, vai iegādāties šo īpašumu un vai tirgū nav citu piedāvājumu".

Viņš arī uzsvēra, ka publiski nav izskanējusi informācija par ēkas platību, līdz ar to ir grūti komentēt izsoles sākumcenas atbilstību īpašumam. "Tā kā nav zināma ēkas platība, ir ļoti grūti komentēt izsoles sākumcenas atbilstību īpašumam, taču, nevērtējot kvadrātmetra cenu, varu teikt, ka trīs, četri miljoni latu ir tāda summa, kādu investori no Krievijas varētu maksāt, ja ēka atbilstu viņu prasībām, bet Latvijas investori pārsvarā šo ēku izvēlētos tad, ja tai būtu salīdzinoši zema viena kvadrātmetra cena," teica "Arco Real Estate" pārstāvis un piebilda, ka Latvijas investori atšķirībā no Krievijas investoriem ir vairāk ieinteresēti iegādāties tādus nekustamos īpašumus, kas ir renovējami.

Arī "premium" klases nekustamo īpašumu jomā strādājošā uzņēmuma "Baltic Sotheby's International Realty" pārstāve Ilze Mazurenko norādīja, ka ēka atrodas labā vietā, taču ir ierobežotas tās izmantošanas iespējas. "Ēka atrodas ļoti labā vietā, taču tai nav autosstāvvietas, līdz ar to ir ierobežotas nākamo īpašnieku iespējas tajā izvietot birojus. Arī viesnīcu tur attīstīt nebūtu perspektīvi, jo tur jau ir viena strādājoša viesnīca. Perspektīvā tur varētu izvietot dzīvokļus," sacīja Mazurenko

Pēc viņas paustā, neskatoties uz to, ka ēkā varētu izvietot ekskluzīvus dzīvokļus, pieprasījums pēc tās varētu būt salīdzinoši neliels. "Tā kā ēkai ir salīdzinoši liela sākotnējā vērtība un tai ir nepieciešama pilna rekonstrukcija, es nedomāju, ka pretendenti iegādāties šo ēku stāsies rindā," atzina Mazurenko.

Jau ziņots, ka VNĪ atkārtotā izsolē ar 3,586 miljonu latu sākumcenu mēģinās pārdot ēku Aspazijas bulvārī 20. Paredzēts, ka izsole norisināsies 15.novembrī. Tai var pieteikties līdz 13.novembrim.

VNĪ iepriekš pavēstīja, ka izsolāmajam namam ir dažādi apgrūtinājumi un tādēļ ilgstoši nebija vērojama iespējamo nomnieku interese par brīvajām telpām. Proti, ēkai ir kopējas inženiertehnisko tīklu komunikācijas – ūdens, elektroenerģijas ievads un siltummezgls – ar privātīpašumā esošo blakus ēku Aspazijas bulvārī 22. Papildu tam viena kāpņu telpa tiek izmantota viesnīcas "Hotel de Rome" vajadzībām, kā arī daļa telpu ir funkcionāli savienotas ar viesnīcas "Rīga" telpām, un piekļuve tiek organizēta caur blakus esošo ēku Aspazijas bulvārī 22.

Tāpat VNĪ informēja, ka ēkas stāvoklis vērtējams kā apmierinošs, tomēr vajadzīgs ārsienu fasāžu apmetuma un krāsojuma, kā arī balkonu remonts. "Taču prioritāri vislielākie kapitālieguldījumi būtu nepieciešami autonomas siltumapgādes un ūdensapgādes sistēmas izbūvē, kā arī ēkas pārplānošanā racionālai izmantošanai konkrēta lietotāja vajadzībām. Bez autonomas siltumapgādes un ūdensapgādes sistēmas izbūves VNĪ nevar garantēt nomniekiem komunālo pakalpojumu pieejamību," iepriekš atzina VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina, izskaidrojot, kādēļ VNĪ nolēma ēku pārdot izsolē.

Latvijas "Arco Real Estate" ir viens no Igaunijas "Arco Vara Holding" meitasuzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!