Foto: Reuters/Scanpix
Japānas kompānijas "Hitachi" tehnoloģijas, kuras bija iecerēts izmantot Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā, ir sertificētas un apstiprinātas pirms dažiem gadiem un atbilst drošības prasībām, komentējot šaubas par tehnoloģiju atbilstību jaunākajām tendencēm, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja ASV Kodolenerģētikas regulēšanas komisijas (Nuclear Regulatory Commission - NRP) eksperts Eduardo Sastre, kurš novembra sākumā bija ieradies Latvijā.

Viņš atzina, ka ir jaunākas tehnoloģijas, taču tas nenozīmē, ka "Hitachi" piedāvātās ir mazāk drošas.

Komentējot izteiktās bažas, ka tehnoloģijas stacijas pabeigšanas laikā jau būs novecojušas, viņš norādīja uz ASV piemēru. Proti, dažas stacijas ASV ir 50 gadus vecas, un šo gadu laikā, tiklīdz ir pieejamas jaunas tehnoloģijas, tās tiek ieviestas.

"Runa ir ne tikai par jaunām tehnoloģijām, bet arī jaunām drošības iespējām, ko iesakām," teica Sastre.

Vaicāts, vai ņemtu vērā Lietuvā konsultatīvajā referendumā pausto viedokli, vairāk nekā 60% respondentu balsojot pret Visaginas AES, ja viņam būtu jāpieņem lēmums, NRP pārstāvis norādīja: "Cenšamies veicināt demokrātiju, un šajā ziņā būtu jāņem vērā cilvēku viedoklis."

ASV vietējai sabiedrībai esot teikšana šajā procesā, notiek sabiedriskas apspriedes.

"Viens no mērķiem ir būt atvērtiem un nodrošināt pēc iespējas vairāk informācijas. Kā regulators nekontrolējam projektu, viss ir atkarīgs no vietējās varas un attiecīgā uzņēmuma. Ja kādam ir bažas, ka projekts nav drošs, esam atvērti, analizējam situāciju. Domāju, ka dažādos reģionos ir atšķirīgi viedokļi," sprieda Sastre.

Viņš atturējās komentēt, vai reģionā ir nepieciešama šāda AES, ņemot vērā topošos projektus kaimiņvalstīs, kā arī projekta finanšu aspektus, skaidrojot, ka nav speciālists šajā jomā.

Sastre ir tehniskais analītiķis NRC Jauno reaktoru nodaļā. Pēdējos četrus gadus viņš ir bijis vadošais ķīmijas inženieris jaunu reaktoru izveidošanas izvērtēšanā. Šajā darbā viņš ir analizējis visus galvenos atomreaktoru dizaina un licenču pieteikumus, izveidojis regulatīvās instrukcijas un prezentējis iegūtos drošības datus NRC Reaktoru drošības konsultatīvajai padomei. Sastre darbojas arī kā NRC pārstāvis Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas Atomenerģijas aģentūras darba grupā.

Latvijā Sastre bija ieradies novembra sākumā. Vizītes laikā viņš tikās ar Rīgas Tehniskās universitātes, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Ekonomikas ministrijas un "Latvenergo" pārstāvjiem. Viņš arī piedalījās diskusijā ar Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta studentiem un mācībspēkiem, apmeklēja Valsts vides dienesta Radiācijas drošības centra pārraudzībā esošo demontējamo Salaspils zinātnisko kodolreaktoru, Daugavpils Universitātē sniedza lekciju "Atomenerģija: ASV pieredze".

Sastre pēdējos mēnešos bijis Polijā, kas plāno īstenot savu atomelektrostacijas projektu, un palīdzējis veidot regulatīvo vidi.

Kā ziņots, Lietuvas parlaments apstiprinājis sociāldemokrātu līderi Aļģirdu Butkeviču premjerministra amatā un viņš iepriekš paziņojis, ka Visaginas AES Lietuvā netiks celta un tuvākajā laikā Seimā jāizstrādā attiecīgs tiesību akts. Tomēr viņš pieļāvis iespēju, ka pēc kāda laika AES varētu tikt celta Elektrēnos, kur atrodas Lietuvas lielākā elektrostacija un ir attīstīta energotīklu infrastruktūra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!