Foto: DELFI
Šī gada aprīlī patēriņa cenu līmenis pieauga par 0,6%. Salīdzinot ar 2011.gada aprīli, patēriņa cenas ir palielinājušās par 2,8 procentiem.

Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, šogad aprīlī cenas ir pieaugušas nedaudz lēnāk. Salīdzinājumam, pirms gada aprīlī patēriņa cenu līmenis palielinājās par 1,1 procentu, 2010.gada aprīlī - par 0,9 procentiem.

Cenu pieaugumu joprojām nosaka degvielas un pārtikas cenu kāpums, kā arī apģērbu sadārdzināšanās.

Beidzoties sezonas izpārdošanām, cenas apģērbiem un apaviem aprīlī palielinājās par 7,1%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,4 procentpunktiem. Savukārt pārtikai cenas mēneša laikā pieauga par 0,3% un degvielai par 3%, kas kopā patēriņa cenu indeksu palielināja par 0,2 procentpunktiem. Salīdzinot ar 2011.gada decembri, degvielas cenu kāpums ir sasniedzis 11 procentus.

Cenu tendences pasaulē liecina, ka pārtikas un naftas cenas ir nedaudz sarukušas. Pārtikas cenas pasaulē aprīlī mēneša laikā samazinājās par 1,4 procentiem. Naftas cenu krituma pozitīvo ietekmi mazina ASV dolāra kursa pieaugums pret eiro. Tomēr joprojām pastāv liela nenoteiktība par pasaules naftas un pārtikas cenu turpmāko dinamiku.

Sagaidāms, ka Latvijā turpmākās cenu izmaiņas būs tuvas sezonālo svārstību līmenim, to nedaudz pārsniedzot. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā 2012.gadā vidējais patēriņa cenu līmenis var par 2,5% pārsniegt 2011.gada vidējo cenu līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!