Daļa Latvijas uzņēmumu, kuru maksātspēja nekad nav bijusi apdraudēta parādnieku dēļ, turpina riskēt, paļaujoties uz ārvalstu sadarbības partneru godprātību. Tomēr eksporta riski prasa piesardzību, jo daudzās situācijās tie var apdraudēt uzņēmuma dzīvotspēju. Šobrīd aptuveni 200 Latvijas lielāko uzņēmumu saprot, ka apdedzināties ir dārgi, tāpēc izmanto valsts atbalstu Altum eksporta garantiju veidā, lai apdrošinātu ārvalstu darījumus. Turklāt pieredze rāda, ka apdrošināšanas izdevumi attaisnojas jau pie pirmā sadarbības partnera neapmaksātā rēķina.

Izvērtējot kaut viena zaudēta ārvalstu darījuma sekas, nereti nākas secināt, ka viens neveiksmīgs darījums pie uzņēmuma rentabilitātes 4 % ir pretstatāms vismaz 25 līdzvērtīgiem darījumiem, lai uzņēmums varētu segt zaudējumus. Strādājot pie mūsu klientu debitoru parādu atgūšanas, redzam, cik patiesībā lieli un bieži vien arī negaidīti ir eksporta riski. Vislielākais parādu piedziņu lietu skaits ir būvniecības, tirdzniecības, farmācijas nozarēs, pārtikas un elektronikas preču sektorā, kā arī eksporta produktu viesnīcām un restorāniem kategorijā. Kā liecina mūsu sadarbības partneru IGK Group apkopotie dati, tad vidēji piedzenamās summas par neapmaksātu preci svārstās no 25 līdz 50 tūkstošiem eiro, taču lielajiem uzņēmumiem līdz pat 500 000 eiro. Riskantu klientu vidū ir partneri gan NVS valstīs, gan Āzijā un pandēmijas laikā – arī Eiropas Savienības valstīs.

Ilgstošas nemaksāšanas un partneru maksātnespējas iemesli ir dažādi. Paradoksāli, bet līdz šim nereti riskantākie izrādījušies ilgstošie sadarbības partneri, jo, kamēr pircējs ir jauns, tas arī tiek uzraudzīts vairāk, komunikācija ir piesardzīgāka. Piemēram, ir situācijas, kad nav apmaksāti pieci rēķini pēc kārtas, bet uzņēmējs turpina izsūtīt preci, jo uzticamais partneris sola samaksāt, tomēr nauda tā arī netiek saņemta, jo partnerim radušās finansiālas grūtības

Vienlaikus globālā krīze iezīmējusi jaunus eksporta nozares paradumus, kuri ne vienmēr ir komersantiem labvēlīgi. Piemēram, šobrīd augsta riska grupa ir arī jauni partneri, kuri mēģina kreditēties uz mūsu eksportētāju rēķina, aizturot maksājumus vai maksājot ar būtiskām laika nobīdēm. Situācija ar apgrozāmo kapitālu ir spiedīga neatkarīgi no partnera izcelsmes valsts, tādēļ nereti jauno un teritoriāli tālāko eksportētāju maksājumi tiek apzināti ignorēti. Šādas situācijas šogad piedzīvotas ar tirdzniecības partneriem Armēnijā, Apvienotajos Arābu Emirātos, Čehijā un Gruzijā. Laiks līdz parāda atmaksai tiek maksimāli novilcināts un pirmā parādnieku reakcija bieži vien seko brīdī, kad sākas tiesvedība vai pienāk vēstule no apdrošināšanas sabiedrībām, tai skaitā valsts eksporta kredīta aģentūrām.

Sastopamas ir arī krāpšanas shēmas, kad it kā uzticami partneri vairākkārt īsteno veiksmīgus darījumus un apmaksā visu laikā, bet vienā reizē piesaka dubultu apjomu un pazūd, pasludinot maksātnespēju. Redzēti arī tādi krāpšanas mēģinājumi, kad citu valstu pārstāvji izveido uzņēmumus attīstītajās ES valstīs, tādējādi uzdodoties par godprātīgiem klientiem. Ir vēl profesionālie parādnieki, kuri paņem preci no viena pārdevēja, nesamaksā un vēršas pie cita. Mūsu sadarbības partneriem ir datu bāzes, kas reģistrē šādus gadījumus, lai brīdinātu klientus, taču, izvērtējot partneri patstāvīgi, šāda informācija uzņēmējiem var arī nebūt pieejama.

Jāņem vērā, ka parādu piedziņas gadījumi var būt arī valūtas svārstību dēļ, kas ir būtiski un grūti prognozējami riski eksportā. Nesaskaņas var rasties arī kultūras atšķirību dēļ, kad sadarbības partneri līdz galam nesaprotas vai neizrunā nianses. Rezultātā, piemēram, tiek nosūtīta krava, kurai bija nepieciešams nodrošināt konkrētu uzglabāšanas temperatūru, bet tas netika laicīgi apspriests. Prece ir saņemta, bet nav izmantojama. Eiropā šādi gadījumi notiek retāk, bet Āzijā un Apvienotajos Arābu Emirātos – krietni biežāk. Nav izslēdzami arī politiskie riski kā sankcijas vai kara stāvoklis, kas apgrūtina eksportu un partneru maksātspēju.

No riskiem nav pasargāts neviens uzņēmums. Aprēķini rāda, ja parāda laiks ir līdz gadam, neskaitot krāpšanas gadījumus un partnera maksātnespēju, tad parāda atgūšanas iespējamība ir 60 %. Tomēr apdrošināt eksporta darījumus ir lētāk un drošāk.

Viens no uzņēmumiem, kas par to ir pārliecinājies, ir "Limbažu piens", kas izmantoja eksporta kredīta garantiju, lai atjaunotu uzņēmuma faktoringa limitu, tādējādi nodrošinot stabilu naudas plūsmu pēc tam, kad to lielākais noieta tirgus – Itālija –, piedzīvoja Covid-19 vīrusa uzplaiksnījumu. Līdz ar to uzņēmuma partneri pārcēla realizācijas datumus par vairākiem mēnešiem, bet maksāšanas termiņus pagarināja no 30 līdz 60 dienām. Valsts atbalsts šajā situācijā bija noteicošais, jo ļāva saglabāt eksporta apjomu un palielināt limitu arī vienam no klientiem. Arī "Limbažu piens" itāļu partneri savā valstī izmantoja gan eksporta kredīta garantiju, gan aizdevumu apgrozāmiem līdzekļiem, kas tikai apliecina, ka šāds darba modelis ir dzīvotspējīgs un atbalstāms.

Arī uzņēmums "ELKO Grupa", kas ir viens no lielākajiem reģiona IT produktu, risinājumu un sadzīves elektronikas izplatītājiem, izmanto iespēju apdrošināt iespējami lielāku savu debitoru portfeļa daļu. Sākoties pandēmijai, kad apdrošinātāji kļuva daudz piesardzīgāki ne tikai attiecībā uz trešajām valstīm, bet arī Eiropu, ar Altum eksporta kredīta garantiju tika apdrošināti arī daļa uzņēmuma klientu Eiropas Savienības valstīs. Tādējādi pēc tam, kad uzņēmums saskārās ar klienta Gruzijā nemaksāšanas gadījumu, kas bija nonācis finansiālās grūtībās, "ELKO Grupa" spēja ar situāciju tikt galā. Vienlaikus aktuāli ir arī politiskie riski, kas destabilizē biznesa vidi. Tādi, piemēram, novēroti Baltkrievijā, kur uzņēmums ir apdrošinājis vairākus klientus, tādējādi rodot iespēju ne tikai noturēt esošo pārdošanas līmeni, bet arī kāpināt apgrozījumu, nepalielinot savus riskus. Turklāt būtiski, ka līguma periodā uzņēmums var paļauties uz piešķirtajiem limitiem, jo, laikā, kad privātie apdrošinātāji tos strauji mazināja un anulēja, mūsu piešķirtie apdrošināšanas limiti palika nemainīgi.

Pozitīvi, ka pēdējo gadu laikā eksportētāju interese par iespēju pasargāt savu biznesu pret ārvalstu pircēja nemaksāšanu un maksātnespējas riskiem ir trīskāršojusies. Altum programmas darbības laikā ir izsniegtas pustūkstotis eksporta garantijas ar apdrošināto ārvalstu darījumu apgrozījumu ceturtdaļmiljarda eiro vērtībā. Uzņēmēji tradicionāli apdrošina darījumus trešajās valstīs, vienlaikus no 20 % līdz 50 % audzis izsniegto eksporta garantiju skaits darījumiem arī ES valstīs. Šāda tendence ir likumsakarīga, jo, sākoties pandēmijai un atceļot Altum eksporta programmas ierobežojumus, atbalsts ir kļuvis pieejams ikvienam eksportētājam, tai skaitā uz ES.

Kopumā šobrīd ir drošs laiks, kad eksportētāji ar attālināto komunikāciju var taupīt līdzekļus un laiku personīgajām vizītēm, veidojot jaunas sadarbības un kāpinot eksporta apjomus. Galvenais, zinot situāciju tirgū un pastāvošos riskus, laicīgi apdrošināties, tāpēc aicinām uzņēmējus izmantot iespēju un vēl līdz šī gada beigām saņemt Altum eksporta kredīta garantijas ne tikai uz 3. valstīm, bet arī uz Eiropas Savienības un OECD valstīm, izmantojot atceltos darījumu ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!