Foto: LETA
Patlaban nav pamata apgalvot, ka ievērojams skaits Latvijas iedzīvotāju ir iesaistījušies Latvijā reklamētajā finanšu piramīdā, jo dažu piramīdas reklamēšanā iesaistītu tās atbalstītāju atkārtotas aktivitātes un nepārbaudāmi apgalvojumi interneta vidē par tūkstošiem sekotāju nav uzskatāmi par pierādījumu šādiem faktiem.

Šādu viedokli biznesa portālam "Nozare.lv" pauda Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Ieva Upleja.

Kopš 2011.gada decembra, kad pirmo reizi FKTK brīdināja sabiedrību atturēties no sadarbības ar nelicencētu pakalpojumu sniedzēju, ko veic veidojums ar nosaukumu "MMM-2011", ir sniegta plaša skaidrojoša informācija visos ietekmīgākajos masu saziņas līdzekļos, kas aptver gan latviešu, gan krievu valodas auditoriju, skaidroja Upleja.

"Iedzīvotājiem tika atgādināts, ka nelicencēti komersanti netiek valstiski uzraudzīti un ieguldītāju intereses tādējādi netiek aizsargātas, kā arī skaidroja šādu piedāvājumu būtību. Turklāt nelicencēta komercdarbība, pieņemot noguldījumus vai piesaistot ieguldījumus, Latvijā ir krimināli sodāma, tādēļ FKTK par minētā veidojuma darbību un tā kārtējām aktivitātēm nekavējoties informē arī Valsts policiju," atgādināja Upleja.

"Skaidrojām cilvēkiem, ka šādu piramīdu darbība balstās tikai uz tās spēju piesaistīt jaunus dalībniekus un tās dibinātāju mērķis ir gūt materiālu labumu no personām, kas piramīdai būs pievienojušies vēlāk, tādējādi ikviens, kurš iesaistās finanšu piramīdā, ne tikai riskē ar sava ieguldījuma pazaudēšanu, bet arī atbalsta citu cilvēku potenciālu apkrāpšanu jau tuvākajā nākotnē, izsīkstot iespējai piesaistīt arvien jaunus dalībniekus. Tādēļ vislabākā aizsardzības recepte ir - būt informētiem par šādu pakalpojumu patieso dabu un nedot savu naudu finanšu piramīdām, un tās sabruks pašas no sevis," uzsvēra FKTK priekšsēdētājs Kristaps Zakulis.

"MMM-2011" šajā laika periodā savu nelicencēto pakalpojumu reklāmu bija izvietojis gan sabiedriskā transporta līdzekļos un dzīvojamo telpu kāpņu telpās, gan interneta vietnēs, gan aktīvi darbojās arī sociālajos tīklos, aicinot Latvijas iedzīvotājus ieguldīt savus naudas līdzekļus šajā finanšu piramīdā. FKTK tikās ar "MMM" pārstāvi un konstatēja, ka šim veidojumam piemīt finanšu piramīdas pazīmes, un nekavējoties ar mediju starpniecību atkārtoti brīdināja iedzīvotājus atturēties no sadarbības ar šo veidojumu, informēja Upleja.

Saistībā ar izvietoto vides reklāmu FKTK vērsās Rīgas domē, aicinot veikt nepieciešamās darbības, lai pēc iespējas novērstu iedzīvotāju apkrāpšanu ar Rīgas pilsētā izvietoto maldinošo reklāmu starpniecību. Administratīvo lietu par negodīgas komercprakses aizlieguma pārkāpumu uzsāka arī Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC), kuram ir likumā noteiktas tiesības prasīt šādu maldinošu reklāmu noņemšanu, un vides reklāmas kampaņa tika pārtraukta.

"Pateicoties skaidrojošajam darbam masu saziņas līdzekļos, tostarp sociālajos tīklos, ko veica FKTK, kā arī minēto valsts iestāžu operatīvai sadarbībai, ir iemesls domāt, ka Latvijas iedzīvotāji tagad ir labāk sagatavoti, lai neļautos šādiem apšaubāmu ieguldījumu kārdinājumiem," sacīja Upleja.

Viņa piebilda, ka ikviens FKTK mājas lapā var iepazīties ar visiem licencētajiem noguldījumu un ieguldījumu pakalpojumu sniedzējiem, kā arī izvērtēt brīdinājumus par vairākiem nelicencētiem pakalpojumu sniedzējiem, tai skaitā arī iepazīties ar FKTK skaidrojošo materiālu "Kas jāzina par finanšu piramīdām?".

Jau ziņots, ka PTAC sācis administratīvo lietu par negodīgas komercprakses aizlieguma pārkāpumu finanšu piramīdas "MMM-2011" reklāmās, informēja PTAC pārstāve Sanita Gertmane.

PTAC šajās dienās arī izdevies pārliecināties, ka ir novāktas vides reklāmas, kurās vēstīts par Krievijas iedzīvotāju Sergeju Mavrodi un viņa firmas "MMM" radīto finanšu piramīdu.

Pēc šīs piramīdas sabrukšanas naudu pazaudēja 25 miljoni Krievijas iedzīvotāju. Mahinatoru notiesāja un ielika cietumā. Pirms gada Mavrodi atgriezās, lai veidotu jaunas shēmas. Šoreiz shēmas ir virtuālas - visas naudas operācijas notiek internetā.

Krievijas visu laiku lielākā finanšu piramīda "MMM" atjaunotā variantā turpina darboties Latvijā bez Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) licences. Pagājušā gada nogalē FKTK rīcībā nonākusi informācija par nelicencētu ieguldījumu un noguldījumu pakalpojumu sniegšanu Latvijā, ko veic uzņēmums ar nosaukumu "MMM-2011", kura dibinātājs ir Sergejs Mavrodi. Viņš 2011.gada janvārī paziņoja par jaunas investīciju programmas dibināšanu, solot tās dalībniekiem ikmēneša ieņēmumus 20% līdz 30% apjomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!