Foto: AFP/Scanpix
Bijušais ASV Federālo Rezervju sistēmas priekšsēdētājs Alans Grīnspens uzskata, ka vienotās Eiropas valūtas projekts ir cietis neveiksmi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ceturtdien Kanādā notiekošajā starptautiskajā ekonomikas forumā Grīnspens paziņojis, ka "vienotā Eiropas valūta kļuvusi par cēlu eksperimentu, kas cieta neveiksmi".

"Pašreizējās Eiropas finansu problēmas var atrisināt tikai Vidusjūras reģiona valstu politiskā integrācija," paudis Grīnspens. "Pašreizējā sistēma ir kropla, un stabilizācijas palīdzība Grieķijai, Portugālei un Spānijai nenostrādās, jo šīs valstis turpina zaudēt konkurētspēju, salīdzinot ar Vāciju," klāstījis Grīnspens.

Grīnspens paudis pārliecību, ka "eiro projekts" nav izdevies, un tagad galvenais jautājums esot - kas notiks tālāk un kāda būs ASV rīcība. 

Jau vēstīts, ka Eiropas dienvidu valstu parādu krīzē vissmagāk cietusi Grieķija, tā saņem palīdzību no starptautiskajiem aizdevējiem, un kopumā aizdevuma summa var pārsniegt 240 miljardus eiro (aptuveni 168 miljardus latu). Pavasarī arī panākta vienošanās ar privātajiem kreditoriem par Grieķijas valsts parāda pārstrukturēšanu. Taču  aizdevēju pieprasītā izdevumu mazināšanas programma, likumu liberalizēšana un privatizācija kavējas.

Arī  Spānijas valdība nolēma pieņemt eirozonas valstu finansiālo palīdzību 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā, kas būtiski audzēs jau tā lielo Spānijas valdības parādu. Tāpat analītiķi norādījuši uz Spānijas ekonomikas vājumu. 

Pērn palīdzība 78 miljardu eiro (55 miljardu latu) apmērā no Eiropas Savienības (ES) un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) sniegta arī Portugālei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!