Foto: LETA

Šī gada trešajā ceturksnī daudziem pārtikas produktiem Rīgas veikalos būtiski pieaugušas cenas, neskatoties uz to, ka tika samazināta pievienotā vērtības nodokļa (PVN) likme. Savukārt lētāki kļuvuši vietējie dārzeņi, portālu "Delfi" informēja lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Kopš šī gada jūnija visbūtiskāk cena ir pieaugusi apelsīniem - par 52%, cūkgaļas ribiņām – par 35%, āboliem "Jonagold” - par 34%, cīsiņiem - par 25%, citroniem - par 12%, kviešu miltiem - par 10%, cukuram - par 9%, olām - par 8%.

Savukārt visbūtiskākais cenu samazinājums šai laika periodā ir bijis vietējiem burkāniem – par 65%. To cena samazinājusies no 58 santīmiem līdz 21 santīmam par kilogramu. Tāpat nozīmīgs cenu samazinājums ir bijis vietējiem galviņkāpostiem - par 60%, ziedkāpostiem - par 52%, bietēm - par 35%, tomātiem - par 32%, minerālūdenim ”Evian” - par 11%, griķiem - par 9%.

”Cenu kāpums veikalos galvenokārt ir bijis saistībā ar pasaules tirgus tendencēm kā tas ir, piemēram, miltiem. Šobrīd ir pilnībā ienākusies jaunā Latvijas dārzeņu raža, un to cena veikalos ir būtiski samazinājusies, jo lielus dārzeņu apjomus pārdod tie ražotāji, kam nav uzglabāšanas iespēju,” norāda Gulbe.

Viņa prognozē, ka uz gada beigām dārzeņu cenām būtu jāpieaug. Savukārt griķu cenu kritumam jau bija jānotiek nedaudz ātrāk, jo to cena pašlaik tikai atgriežas ”loģiskā līmenī”.

"Tomēr jāņem vērā, ka saistībā ar augstajām graudu cenām, līdz gada beigām varam gaidīt cenu kāpumu tādiem produktiem kā makaroni, putnu gaļa, olas un maize, bet ilgākā periodā arī cūkgaļa," norādīja Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!