Foto: LETA

Krievijas investoriem ir interese par Latvijas banku sektoru, proti, interese ir izveidot Austrumeiropas klientus apkalpojošas bankas, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja "Bank M2M Europe" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons.

Viņaprāt, patlaban banku nozarē Latvijā vietas pietiek visiem. Banku dati rāda, ka tirgus aug.

"Domāju, ka nekādas konsolidācijas īpaši nebūs. Bankas var iedalīt divās daļās - viena daļa ir tā, kas pieder lielajām starptautiskajām bankām un kur kaut kas var notikt tikai gadījumā, ja konsolidācija notiek māteskompāniju līmenī. Tām bankām, kas pieder vietējam vai Austrumeiropas kapitālam, nav jēgas apvienoties, jo visi klienti ir saistīti vai nu ar akcionāriem vai menedžmentu - ja viena banka pārpērk otru, pastāv samērā liela varbūtība, ka daļa klientu vienkārši aizies prom, līdz ar to kopums būs mazāks nekā divas bankas pa daļām. Tāpēc nesagaidu apvienošanās darījumus," sacīja Idelsons, pieļaujot, ka var notikt pārņemšanas darījumi - kad viens akcionārs pārdod citam akcionāram kādu Latvijā strādājošu banku.

Vaicāts, vai viņa vadītās bankas "Bank M2M Europe" klientus varētu interesēt investīcijas Latvijā, piemēram, ražošanā, Idelsons atzina, ka Latvija ir maza valsts, kas ir diezgan liels mīnuss. "Viennozīmīgi varu teikt, ka ir interese par investīcijām šeit. Kopš esmu Latvijā, daudz runāju ar cilvēkiem par Latviju, daži arī brauc paskatīties, kas šeit notiek. Bet beigās intereses diemžēl vairāk reducējas uz nekustamo īpašumu," sacīja bankas vadītājs.

Šāda situācija veidojas, jo, atbraucot uz Latviju, īsti nevar sajust vietējo ekonomiku, skaidroja finansists. "Krievijas iedzīvotāji atbrauc, paskatās, redz šeit daudz tūristu. Uz jautājumu, kas ir galvenās nozares, viņi saņem atbildi - pārtika, meža nozare, vēl kaut kas. Ja cilvēks darbojas, piemēram, IT nozarē, šīs jomas viņam nav tuvas, līdz ar to investīcijas beidzas ar to, ka tiek nopirkts dzīvoklis," sacīja Idelsons.

Viņš atzina, ka Krievijas uzņēmēji neiet uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. "Uz turieni Krievijas uzņēmēji neiet. Viņi parasti komunicē ar draugiem un paziņām. Iet uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru būtu krievu mentalitātei neraksturīgs gājiens. Drīzāk eiropiešiem tā ir pirmā vieta, uz kurieni viņi dosies. Krievi savādāk uztver lietas, viņiem ir svarīgi parunāt ar draugiem, biznesa partneriem, tā veidojot savu priekšstatu. Viņi diezgan maz tic valstiskām organizācijām savas pieredzes Krievijā dēļ," sacīja bankas vadītājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!