Foto: LETA
Labākais brīdis bankas "Citadele" un "Latvijas Hipotēku un zemes bankas" ("Hipotēku bankas") pārdošanai ir jau palaists garām, sacīja Krievijas bankas "M2M Private Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kurš savulaik aktīvi darbojās Latvijas finanšu sektorā.

Viņš pieļāva, ka pašlaik investoru interese par banku "Citadele" un "Hipotēku bankas" komercdaļu ir ļoti maza. "Tas ir tāpēc, ka labākais brīdis jau ir palaists garām, un cerēt uz to, ka šāds brīdis pienāks atkal šogad, ir visai nereāli. Proti, cerēt jau var, bet reāli tas tā nebūs. Labākais brīdis, kad bija iespējams pārdot šos aktīvus, bija pirms gada. Tad Eiropā vēl nebija sākušās patlaban redzamās smagās problēmas banku sektorā. Turklāt tad lielā mērā arī bija jau pārvarētas 2008.gada krīzes sekas. Man šķiet ka toreiz, pirms gada, vajadzēja to arī darīt. Bet, tā kā tas nav izdarīts, patlaban valdībai jāizšķiras ‒ vai nu gaidīt labāku brīdi, kas jau izdarīts bankas "Citadale" gadījumā, vai tomēr pieņemt lēmumu un pārdot par tādu cenu, kādu investori piedāvā," klāstīja Idelsons.

Viņš atklāja, ka "M2M Private Bank" piedalījās bankas "Citadele" pārdošanas procesā, bet pēc tam atteicās no turpmākās dalības. "Jā, mēs atteicāmies," apstiprināja Idelsons, bet vienlaikus atzina, ka bankai joprojām ir saglabājusies interese par bankas "Citadele" iegādi. "Interese mums ir. Taču tad, kad tas notiks, būs jau cita situācija, un tad mēs vēlreiz skatīsimies," teica Idelsons.

Uz jautājumu, vai pa šo laiku, kamēr banka "Citadele" netiek pārdota, bankas vērtība neturpinās sarukt, Idelsons atbildēja, ka bankas vērtības dinamika ir nosacīts jēdziens ‒ vērtību nosaka darījums, cena, kas beigās tiek sasniegta pārdošanā.

Vienlaikus Idelsons arī norādīja, ka "M2M Private Bank" nav intereses par "Hipotēkas bankas" komercdaļu. "Viņi netirgo biznesu, viņi tirgo aktīvus un pasīvus. Savukārt mūsu interese ir iegādāties attīstības platformu, uz kuras var būvēt tālāk biznesu. "Hipotēkas bankas" gadījumā interese par šīs bankas komercdaļas iegādi drīzāk varētu būt tiem, kuri vēlas šeit palielināt savu tirgus daļu," viņš paskaidroja.

Idelsons pastāstīja, ka "M2M Private Bank" tai interesējošu banku skatās ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas Savienības (ES) valstīs un arī Šveicē. ""Citadele" ir banka, kurā ir ļoti liels "private banking" bizness, kas ir tieši tas, kas mūs interesē. Mēs skatāmies struktūru, kas mums varētu piedāvāt savā ziņā attīstības platformu. Diemžēl bez bankas "Citadele" tādas bankas, kuru varētu nopirkt un kurā būtu mums nepieciešamā attīstības platforma un nozīmīgie biznesa apmēri, Latvijā praktiski nav. Taču mēs sev interesējošo banku skatāmies ne tikai Latvijā, bet arī citās Eiropas Savienības valstīs un arī Šveicē," informēja Idelsons.

Viņš pauda arī viedokli, ka pievienot "Hipotēkas bankas" komercdaļu bankai "Citadele" un pārdot tās kopā ir loģiska ideja. "Bankai "Citadele" ir visai liela vietējā biznesa daļa. Līdz ar to pievienot "Hipotēkas bankas" komercdaļu un tad pārdot to kopā tā ir loģiska ideja. Turklāt arī sliktos "Hipotēkas bankas" aktīvus pievienot vai nodot pārvaldībai "Parex" arī nav tā sliktākā doma. Gatavot divus darījums un mēģināt šīs abas lietas tirgot atsevišķi nav īsti pareizi," viņš pavēstīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!