Foto: LETA

"Latvijas Krājbankas" sanācija nav iespējama, atzina Krievijas bankas "M2M Private Bank" valdes priekšsēdētājs Roberts Idelsons, kurš savulaik aktīvi darbojās Latvijas finanšu sektorā.

"Tas ir izslēgts," sacīja Idelsons, atbildot uz jautājumu par "Latvijas Krājbankas" sanācijas iespējamību.

Runājot par "Latvijas Krājbankas" problēmu iemesliem, Idelsons teica, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijai (FKTK) jau pirms vairākiem gadiem vajadzēja veicināt, lai "Latvijas Krājbankas" lielākās akcionāres Lietuvas bankas "Snoras" īpašnieks Vladimirs Antonovs palielina bankas kapitālu vai arī pārdod akcijas.

"Var runāt par to – vai FKTK jau pirms vairākiem gadiem nevajadzēja sākt spiest uz Antonovu, lai viņš palielina bankas kapitālu vai arī to pārdod. Taču kāpēc tas netika panākts un kāpēc sanāca tā, kā sanāca? Šīs lietas pilnībā mēs nezinām, to zina tikai uzraugi. Turklāt gan jau viņi arī ir darījuši daudz ko, lai šīs problēmas risinātu," norādīja Idelsons.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka brīdī, kad "Latvijas Krājbankā" bija iestājusies krīzes situācija, FKTK rīcība bija profesionāla. "Manuprāt, rīcība bija profesionāla, ātra un pareiza. Pat tas fakts, ka "Latvijas Krājbankas" noguldītājiem nauda tika izmaksāta krietni ātrāk, nekā Lietuvā vispār sākās izmaksas, liecina par to, ka mūsu uzraugi ir krietni labāk sagatavojušies šādām problēmām," paskaidroja Idelsons.

Savukārt uz jautājumu, vai pret Krievijas investoriem pēc "Latvijas Krājbankas" kraha attieksme ir mainījusies, Idelsons atbildēja, ka attieksmes maiņu personīgi nejūt, piemēram, komunicējot ar klientiem. "Šajā līmenī nē. Bet varas aprindās attieksme noteikti ir mainījusies, jo to var redzēt kaut vai pēc tiem komentāriem, ko daži ministri šajā laikā ir atļāvušies paust. Man gan šķiet, ka vispārināt individuālu gadījumu uz visiem uzņēmējiem, kuri nāk no šīs valsts, pieder konkrētai tautībai un kuri runā ar šo personu vienā valodā, nav pareizi," atzina Idelsons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!