Foto: Publicitātes foto
Mūžizglītība jeb pieaugušo izglītība ir iespēja jebkurā vecumā apgūt jaunas prasmes un citu profesiju. Vieniem tā ir iespēja atrast darbu savā mazpilsētā, kur vakanču klāsts ir ļoti ierobežots, citiem – sava hobija pilnveidošana vai jauna vaļasprieka apguve, vēl citiem – iespēja pakāpties pa karjeras kāpnēm un pretendēt uz augstāku atalgojumu. Senais teiciens – mācīties nekad nav par vēlu – joprojām ir patiess, turklāt pieaugušo izglītība nereti ir arī iespēja atklāt jaunus talantus.

Saglabāt konkurētspēju darba tirgū

Pieaugušo izglītība kļūst aizvien aktuālāka visā Eiropas Savienībā. Pieaugušie nolemj mācīties dažādu iemeslu dēļ: uzlabot savas darba perspektīvas, attīstīties personiskajā vai profesionālajā jomā un iegūt tādas prasmes kā kritiskā domāšana. Pieaugušo izglītība arī palīdz uzlabot sociālo kohēziju un veicina aktīvu pilsoniskumu. Cilvēkiem ir jārēķinās ar pastāvīgu profesionālo attīstību, lai saglabātu konkurētspēju darba tirgū.

Attālinātas mācības un atgriešanās Latvijas darba tirgū

Nevienam nav noslēpums, ka ekonomiskais stāvoklis valstī ir izraisījis lielu Latvijas iedzīvotāju migrāciju gan valsts iekšienē, gan ārpus tās. Liela daļa iedzīvotāju izbrauc uz ārzemēm labāku dzīves un darba apstākļu meklējumos. Profesionālā pilnveide vai pārkvalifikācija (arī attālināti) ir iespēja iegūt zināšanas, prasmes un iemaņas kādā profesijā, kas ir interesanta vai ļoti nepieciešama, un, iespējams, ar šo jauno profesiju atgriezties Latvijas darba tirgū.

Papildu iespēja reģionos

Mēs zinām, ka darba tirgus Latvijā nav vienmērīgs – atrast darbu reģionos nereti ir daudz sarežģītāk, nekā galvaspilsētā. Arī tuvojoties pensijas vecumam izredzes atrast jaunu darbu samazinās, tāpēc nereti jādomā par pārkvalifikāciju, sava hobija pārvēršanu par peļņas avotu vai citiem risinājumiem. Jā, iespējams, pirmspensijas vecuma grupā ne visi vēlēsies apgūt multimediji dizainu vai programmēšanu, tomēr tādas profesijas kā florists, aukle, sociālais audzinātājs vai aprūpētājs var būt ļoti piemērotas, lai atkal iekļautos darba tirgū.

Vecmāmiņa kā apmaksāta aukle mazbērniem

Sievietes lielākoties izvēlas kvalifikāciju "Sociālais audzinātājs" vai "Aukle", šīs nereti ir arī tās vakances, kas ir pieejamas arī ārpus galvaspilsētas, tāpēc sekmē darba atrašanas iespējas. Sociālais audzinātājs palīdz bērnam iekļauties sabiedrībā. Viņa pienākumu loks ir plašs – sākot ar bērna ikdienas organizēšanu un beidzot ar izglītošanu. Ar sociālā audzinātāja palīdzību bērnam tiek sniegtas nepieciešamās zināšanas, aprūpe un uzmanība, lai viņš justos vajadzīgs un integrēts sabiedrībā. Savukārt, aukles kvalifikācija paver iespējas atbalstīt vecākus bērnu audzināšanā un veicināt mūsu jaunās paaudzes izaugsmi, zināšanu apguvi un vispārējo attīstību.

Šobrīd daudzi vecāki, kuru bērniem nav vietas pašvaldības bērnudārzā, izmanto auklītes pakalpojumus. Bieži vien auklīte ir bērnu vecmāmiņa. Lai vecmāmiņas varētu oficiāli reģistrēties par auklēm Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā, viņām jāapgūst profesionālās pilnveides izglītības programma bērnu aprūpes jomā (ne mazāk kā 40 stundas klātienē), tādēļ vecmāmiņas, kuras apguvušas kursu "Bērnu aprūpes pamati" var pretendēt uz savas pašvaldības līdzfinansējumu.

Kvalifikācija "Lietvedis" populāra arī kungiem

Protams, izvēloties kvalifikāciju, kas saistīta ar darbu ar bērniem vai sociālo jomu, ir jābūt arī aicinājumam. Šādu darbu nevar darīt ikviens. Tomēr mēs redzam, ka cilvēki priecājas par iegūtajām zināšanām un daudzi mācās, lai pilnveidotu sevi. Piemēram, kvalifikāciju "Lietvedis" apgūst ne tikai daiļā dzimuma pārstāves, kā sākotnēji varētu domāt, bet arī kungi. Īpaši mazo un vidējo uzņēmumu īpašnieki, kuri vēlas pārzināt ikdienas procesus savā uzņēmumā un orientēties dokumentācijā.

Uzņēmēji apmaksā darbinieku izglītību

Diemžēl, bet daudzviet Latvijā pārkvalificēšanās ir vienīgā iespēja atrast darbu. Tāpat tas ir būtisks solis karjeras izaugsmē, tāpēc nereti arī darba devēji apmaksā savu darbinieku izglītību vai pārprofilēšanos. Tas noteikti liecina par ilgtermiņa domāšanu, un priecē, ka aizvien vairāk uzņēmēju Latvijā apzinās, ka pats vērtīgākais resurss ir tieši darbinieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!