Foto: LETA
Pēdējo mēnešu laikā Latvijā publiskajā telpā daudz apspriesta situācija saistībā ar ēdināšanas nozari, iespēju attīstīties restorāniem, kā arī iespējamajām izmaiņām, kas šajā jomā būtu nepieciešamas. Ir bijis daudz dažādas retorikas, skaļu paziņojumu un arī apvainojumu, tomēr tas viss nemaina lietas būtību – katru konkrēto jautājumu, problēmu ir nepieciešams risināt, izmantojot racionālas, pragmatiskas metodes.

Protams, situācija nozarē nav vienkārša – gan tāpēc, ka Latvijā uz kopējo iedzīvotāju skaitu ir visnotaļ daudz dažādu restorānu un kafejnīcu, gan tāpēc, ka atsevišķas sarunas vērts droši vien ir jautājums par mūsu iedzīvotāju maksātspēju, gan arī tāpēc, ka nevaru noliegt – mazākas pievienotās vērtības nodokļa likmes piemērošana atvieglotu darbu nozarē strādājošajiem. Vienlaikus ir jāatzīst, ka uzstādījums – nodokļus samaksāt nevaram atļauties, tāpēc to arī nedarām, ir pārspīlēts.

Jā, ne vienam vien restorānam un kafejnīcai ir izveidojušies nodokļu parādi, kas noticis gan biznesa neveiksmju, gan nezināšanas, gan dažādu apstākļu sakritību rezultātā. Nereti ir dzirdēts par nesaprotošu valsts ierēdņu attieksmi, kā arī tendenci, kad dažādi ierēdņi atšķirīgi interpretē vienu un to pašu likuma normu. Reaģējot uz visu minēto, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija ir vienojusies ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) par mediācijas procesa īstenošanu, ar mērķi nepieciešamības gadījumā sēsties pie viena galda konkrētajam uzņēmējam, kura problēmai nepieciešams risinājums, asociācijas ekspertiem, kā arī augsta ranga VID amatpersonām, un visiem kopīgi meklējot iespējamos risinājumus. Pirmais šādas sadarbības piemērs jau ir bijis, un jāatzīst, ka tas bija veiksmīgs, tādējādi gan iedrošinot citus nozares spēlētājus, gan arī pierādot, ka problēmas var risināt, sēžoties pie sarunu galda, nevis bārstoties ar skaļiem paziņojumiem. Šāds process ļauj gan izglītot ēdināšanas nozarē strādājošos uzņēmējus, veicinot izpratni par nodokļu maksāšanas procesu, gan arī dodot lielāku priekšstatu VID darbiniekiem par nozares specifiku.

Šādas tikšanās tiek rīkotas nevis tāpēc, lai sodītu uzņēmējus, nevis tāpēc, lai būtu "ķeksītis", ka ir izdarīta viena vai otra darbība, bet gan tādēļ, lai meklētu uz realitāti vērstus risinājumus. Tiekoties visām trīs minētajām pusēm, tiek izrunāta situācija konkrētajā uzņēmumā, radušos problēmu iemesli, kā arī soļi, kas jāsper abām pusēm, lai jautājumu atrisinātu. Savukārt asociācijas eksperti var pārliecināties, ka saruna tiešām notikusi konstruktīvā gaisotnē, kā arī ir atrasts labākais iespējamais risinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!