Foto: Publicitātes attēli

Eiro ieviešana katram auto tirgotājam izmaksās līdz 50 000 latu, atzina Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācijas (LPAA) valdes priekšsēdētājs Viktors Kulbergs.

Kulbergs stāstīja, ka joprojām jāseko līdzi tam, kā attīstīsies globālās ekonomikas procesi un kāda būs situācija eirozonā. Viņš pieļāva, ka eirozonas dalībvalstis nepieļaus nekādus dramatiskus negatīvus pavērsienus. Tomēr piebilda, ka jāseko līdzi tam, vai Latvija izpildīs eirozonas dalībvalsts prasību kritērijus un vai saņems uzaicinājumu pievienoties.

LPAA valdes priekšsēdētājs stāstīja, ka patlaban informācijas plūsma par eiro ieviešanu no valsts institūciju puses tikko ir sākusies un nākamā gada laikā tai ir jākļūst izsmeļošākai un intensīvākai, tad arī jautājumu no uzņēmēju un iedzīvotāju puses būs mazāk.

Kulbergs atzina, ka patlaban auto tirgotāji eiro ieviešanai Latvijā negatavojas, taču tas, visticamāk, notiks nākamā gada otrajā pusgadā.

"Auto tirgotāju uzņēmumiem komerciālās attiecības ar eiro norēķinos nav svešas, jo ar automašīnu, rezerves daļu, citu preču un pakalpojumu piegādātājiem no Eiropas Savienības maksājumi tiek veikti eiro," atzina LPAA vadītājs.

Tāpat Kulbergs atzina, ka pārejas process no latiem uz eiro 2014.gada sākumā visiem uzņēmējiem prasīs noteiktas darbības, veicot izmaiņas pārdošanas, uzskaites un grāmatvedības informācijas tehnoloģiju, kasu aparātu pārprogrammēšanā, cenu, rēķinu un citu maksājumu dokumentu pārstrādē un izgatavošanā.

"Pāreja uz eiro būs saistīta arī ar noteiktām izmaksām, kuras katram LPAA biedru uzņēmumam būs atšķirīgas, bet vidēji varētu svārstīties ap 10 000 - 50 000 latu. Katrā ziņā pārejas procesam uz eiro "jauns velosipēds" nav jāizgudro, jo varam aizgūt pieredzi, informāciju un zināšanas no Igaunijas," uzsvēra Kulbergs.

Jau ziņots, ka valdība šā gada 6.novembrī atbalstīja Finanšu ministrijas izstrādāto eiro ieviešanas likumprojektu, kas regulēs lata un eiro vienlaicīgas apgrozības periodu, abu valūtu paralēlās atspoguļošanas periodu, skaidrās naudas nomaiņu pret eiro un citus jautājumus.

Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā ir 2014.gada 1.janvāris.

Tagad likums būs jāskata Saeimas deputātiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!