Foto: LETA
Potenciālajam Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītajam Kristapam Zakulim piemīt visas īpašības un zināšanas, lai vadītu FKTK, uzskata Latvijas Komercbanku asociācija.

"Komercbanku asociācija pazīst Zakuli kā aktīvu un zinošu speciālistu, ar labām vadīšanas spējām un finanšu sistēmas pārzināšanu, tādēļ vēlam jaunajam potenciālajam FKTK vadītajam veiksmi jaunajā darbā," sacīja Komercbanku asociācijas pārstāve Baiba Melnace.

Viņa arī norādīja, ka Zakulis nekādā gadījumā, vismaz banku sektoram, nav saucams par cilvēku no malas, jo viņš ir strādājis "Hansabankā" (tagad AS "Swedbank") gan ar drošības jautājumiem, gan naudas atmazgāšanas novēršanu.

"Speciālisti, kas bankās nodarbojas ar naudas atmazgāšanas novēršanas jautājumiem, pārzina visas bankas darbības principus, ne velti no šī darbības virziena ir nākuši vairāki pašreizējie komercbanku prezidenti Latvijā," uzsvēra Melnace.

Jau ziņots, ka Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) vadītāja amatam tiek virzīts kādreizējais Satversmes aizsardzības biroja (SAB) darbinieks Kristaps Zakulis. Pēdējos 12 gadus Zakulis atbildējis par drošību ar banku un informācijas tehnoloģiju sfēru saistītos lielos uzņēmumos.

Savu karjeru Zakulis sācis valsts drošības iestādēs, bet pēc tam pārgājis darbā uz banku un informācijas tehnoloģiju sfēru, kur vadījis drošības struktūras. Laikā no 1995.gada līdz 2000.gadam Zakulis strādājis SAB.

2000.gadā Zakulis uz deviņiem gadiem kļuva par Drošības daļas vadītāju "Swedbank" (tolaik - "Hansabanka"). Bet pirms trim gadiem - 2009.gada janvārī - Zakulis sāka vadīt "Lattelecom" Drošības nodaļu.

1973.gadā dzimušais Zakulis ieguvis maģistra grādu ekonomikā Latvijas Universitātē, kā arī turpat studējis tieslietas.

Kā ziņots, Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis iepriekš atzina, ka finanšu ministrs Andris Vilks (V) un Latvijas Bankas prezidents ir panākuši konceptuālu vienošanos par kandidatūru FKTK vadītāja amatam, tomēr kandidatūras vārds vēl netika atklāts. Jarockis iepriekš solīja, ka tas tiks izdarīts nākamās nedēļas sākumā, kad plānots kandidāta vārdu iesniegt apstiprināšanai Saeimā.

Jau ziņots, ka līdzšinējā FKTK vadītāja Irēna Krūmane no amata nolēma atkāpties saistībā ar "Krājbankas" krīzi. Kā decembra sākumā informēja Krūmane, viņa pieņēmusi lēmumu atkāpties, jo uzskata, ka radītā spriedze ap viņas atrašanos šajā amatā kavē FKTK pilnvērtīgu darbu.

Krūmane FKTK priekšsēdētājas amatā bija kopš 2008.gada 28.aprīļa.

Saskaņā ar likumu FKTK priekšsēdētāju un viņa vietnieku amatā ieceļ Saeima uz sešiem gadiem pēc Latvijas Bankas prezidenta un finanšu ministra kopīga priekšlikuma. Pārējos padomes locekļus pēc viņu kandidatūru saskaņošanas ar Latvijas Bankas prezidentu un finanšu ministru amatā ieceļ un no amata atbrīvo priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!