Foto: AFI

Gribam mēs to vai negribam - cenas pēc eiro ieviešanas nedaudz pieaugs, intervijā žurnālam "Sestdiena" prognozē uzņēmējs un bijušais premjers Vilis Krištopans.

Taujāts par eiro nepieciešamības izskaidrošanu sabiedrībai, Krištopans ir pārliecināts, ka vajadzētu cilvēkiem ļoti vienkāršā valodā pastāstīt vienkāršas lietas, bet valdība to nevarot izdarīt tikpat ļoti vienkārša iemesla dēļ.

"Piemēram, man eiro ir ļoti vajadzīgs, jo ir kredīti eiro un ienākumi latos daudz aiziet konvertācijā. Vēl es daudz ceļoju, atrodos eirozonā, arī mana kundze daudz ceļo. Tāpat eiro ir vajadzīgs, piemēram, Grindeks, kas ļoti daudz eksportē par eiro cenām, bet algas darbiniekiem maksā latos. Toties Grindeks strādnieciņam, kurš saņem, piemēram, 200 latu algu un nekad nav izbraucis no valsts, tas nav vajadzīgs. Diemžēl tas būs viņš, kurš samaksās par eiro ieviešanu. Ne daudz, bet samaksās," secina Krištopans.

"Arī manam tēvam eiro nav vajadzīgs — viņam ir 88 gadi, un šai vecākajai paaudzei eiro nevajag. Gribam mēs to vai negribam — cenas nedaudz pieaugs. Kārtējo reizi mana tēva paaudze cietīs zaudējumus. Tie, kas ir pie varas, to nevar un negrib pateikt," turpina bijušais premjers.

Tomēr, ja Krištopans tagad būtu valdības vadītājs, viņš teiktu, ka eiro jāatbalsta, jo valsts kopumā viennozīmīgie iegūs no pievienošanās eirozonai.

Kā ziņots, Latvija patlaban atbilst Māstrihtas kritērijiem un tai nebūs problēmu izpildīt nosacījumus eiro ieviešanai, tāpēc pievienošanos varam sabojāt tikai paši, piemēram, aizsākot referenduma procedūru, portālam "Delfi" sacīja premjers Valdis Dombrosvkis (V). Viņš arī apņēmies ar informācijas kampaņu skeptiskākajai sabiedrības daļai skaidrot eiro plusus un atzīst, ka laika tam gan nav daudz, jo līdz vasarai jau būs skaidrs, vai Latvija būs saņēmusi uzaicinājumu pievienoties eirozonai.

"Mēs pietiekami stabili izpildām visus Māstrihtas kritērijus - valsts parādu, budžeta deficītu, inflāciju un ilgtermiņa procentu likmes. Vēl pirms pāris mēnešiem uz lielākās jautājuma zīmes bija šis procentu likmju kritērijs, tad nu mēs redzam, ka likmes ļoti stabili iet uz leju pusgada garumā un pēdējā Latvijas obligāciju emisija parāda, ka mēs šajā kritērijā iekļausimies. Lielākās bažas pašreiz ir, vai mēs paši ar sevi tiksim galā," atzina Dombrovskis.

Latvija eiro vēlas ieviest ar nākamā gada 1.janvāri.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!