Foto: AFP/Scanpix
Pasaulē pazīstamais ASV ekonomists un Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmens, kurš nereti kritizējis stingras taupības pasākumus krīzes pārvarēšanai, savā blogā ironizē par Latviju kā veiksmes stāstu izejai no recesijas.

Reaģējot uz Somijas premjera Jirki Katainena nesen izteiktajiem atzinīgajiem vārdiem par Latvijā īstenotajiem taupības pasākumiem un izaugsmes atjaunošanos, Krugmens iebilst pret šādu Somijas premjera publiskajā telpā izteikto optimistisko vērtējumu ekonomikas izaugsmes atjaunošanas ceļam.

"Ir skaidrs: ja tiek samazināti izdevumi un palielināti nodokļi, izaugsme īstermiņā vājināsies [..] Taču tajā pašā laikā tas palielinās uzticību valstij. Un, tiklīdz uzticība ir atgūta, tam seko izaugsme. Esam to redzējuši, piemēram, Īrijā vai īpaši – Latvijā," Katainena sacīto savā blogā atstāsta Krugmens.

ASV ekonomists somu premjeram oponē, ka Latvijā pēdējos divos gados bijis neliels ekonomikas pieaugums, tāpat kā ASV pēc Lielās depresijas pārdzīvošanas 1933.-1935.gadā. Taču Latvijas ekonomika joprojām ir dziļā depresijā, tās iekšzemes kopprodukts (IKP) joprojām nav sasniedzis pirms krīzes līmeni, raksta Krugmens.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar statistikas datiem Latvijas iekšzemes kopprodukts 2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gadu palielinājies par 5,5%. Latvijas IKP pērn sasniedza 14,16 miljardu latu, un tas joprojām atpaliek no 2008.gada līmeņa, kad IKP sasniedza 16,1 miljardu latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!