Foto: LETA

Latvijā lielākais trūkums investīciju piesaistē ir darbaspēks, kas kļūs arvien aktuālāks nākotnē, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" teica Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktors Andris Ozols.

"Manuprāt, galvenais atslēgvārds ir darbaspēks. Šobrīd sabiedrībā virmo saasināta diskusija par uzturēšanās atļauju piešķiršanu par nekustamā īpašuma iegādāšanos, bet, manuprāt, ļoti vajadzētu veicināt šādu uzturēšanās atļauju izsniegšanu kvalificētiem speciālistiem un nevis tādēļ, ka viņi šeit iegādātos dārgu nekustamo īpašumu, bet tādēļ, ka ir labi speciālisti savā jomā," teica Ozols.

Viņš uzsvēra, kakvalificēta darbaspēka aizplūšana graus Latvijas konkurētspēju par investīciju piesaisti.

"Smadzeņu aizplūšana jeb "brain drain" tiek uzskatīta par valstij ļoti negatīvu un bīstamu, bet pretējais process – smadzeņu pieplūdums gan tehniskajās, gan radošajās profesijās – ir vēlams. Jāpiebilst, ka ļoti bieži ekonomiskais pienesums no radošajām profesijām ir lielāks nekā no intensīvās ražošanas. Proti, bieži ir situācijas, kad no lielas rūpnīcas, kuras izveidē ieguldīti lieli līdzekļi, darbības Latvijā paliek tikai darbiniekiem maksātās algas, bet radošajās profesijās un pakalpojumu jomā, kur ieguldījumi nepieciešami mazāki, Latvija gūst lielu ekonomisko labumu," norādīja LIAA direktors.

LIAA ir Ekonomikas ministrijas pārziņā. Tās mērķis ir sekmēt uzņēmējdarbības attīstību Latvijā, veicinot ārvalstu investīciju apmēra pieaugumu un palielinot Latvijas konkurētspēju pašmāju un starptautiskajos tirgos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!