Foto: DELFI
Tas, ka turpmāk valsts iepirkumu līgumus virs viena miljona latu pārbaudīs Valsts kanceleja, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija un valdība, ceļu būvētājiem radīs papildus apgrūtinājumus un var torpedēt nozari, sacīja biedrības "Latvijas Ceļu būvētājs" valdes priekšsēdētājs, bijušais Ministru prezidents Andris Bērziņš.

"Pirms tam kad 2003.gadā Einara Repšes valdība likvidēja Valsts ceļu fondu, nākamā gada ceļu būves iepirkumu līgumi tika slēgti iepriekšējā gada septembrī-oktobrī. Tas ceļiniekiem ļāva pienācīgi sagatavoties veicamajiem darbiem, iepirkt nepieciešamos materiālus un reizēm pat sākt kādus zemes darbus. Patlaban situācija ir sarežģītāka, jo bieži vien pat jūnijā ceļu būvētāji nevar sākt strādāt objektā, jo iepirkumi nepārtraukti tiek apstrīdēti. Ja tagad klāt vēl nāk prasība iepirkumus izvērtēt valdībā, tas var torpedēt nozari. Un ne tikai ceļu būves nozari," uzsvēra Bērziņš.

Viņš piebilda, ka šāda valdības rezolūcija acīmredzot ir sekas tam, kādā kvalitātē ministrijām līdz šim ir izdevies veikt iepirkumus, sagatavot visus dokumentus un vadīt procesu.

"Protams, saprotama ir valdības vēlme nodrošināt iespējami perfektāku Eiropas Savienības struktūrfondu naudas un valsts naudas izlietojuma administrēšanu, taču ceļiniekiem tas radīs papildus apgrūtinājumus," piebilda Bērziņš.

Jau ziņots, ja valsts iepirkuma darījuma summa pārsniegs vienu miljonu latu, līgumu vispirms izvērtēs Valsts kanceleja, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija un to atzinums tiks izskatīts valdībā.

Kā informēja valsts kancelejas Komunikācijas departamentā, to paredz Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) izdotā rezolūcija, kas paredz, ka turpmāk pirms saistību uzņemšanās notiks visaptverošs valsts interešu izvērtējums, konstatēti iespējamie riski.

Tas nozīmē, ka turpmāk valsts uzņēmumiem un iestādēm pirms tādu civiltiesisko līgumu slēgšanas, ar kurām tiks uzņemtas valsts tiešas vai netiešas saistības, kuru darījuma summa pārsniegs vienu miljonu latu, kā arī par identisku summu darījumiem, kas tiks finansēti no Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļiem, līgumu teksti pirms to noslēgšanas, kā arī iepirkumu tehniskās specifikācijas pirms to publiskošanas iepirkuma procedūras ietvaros, būs jāiesniedz izvērtēšanai Valsts kancelejai un Tieslietu ministrijai, kas minētos dokumentus vērtēs no juridiskā aspekta.

Savukārt vērtējumu par atbilstību valsts interesēm no neattiecināmo izmaksu riska novēršanas aspekta sniegs Finanšu ministrija, skaidro valsts kancelejas vadītāja Elita Dreimane.

Pēc tam šie atzinumi tiks izskatīti valdības sēdē. Premjera rezolūcijā ir noteikts, ka šāda kārtība stājas spēkā ar šodienu, 17.oktobri.

Jau ziņots, ka pēc neveiksmīgā vilcienu iepirkuma procedūras premjerministrs atzina, ka ir nepieciešams valsts lielo iepirkumu procedūru padarīt stingrāku, lai izvairītos no šādiem gadījumiem. "Šajā gadījumā gan konkursu nolikumu gan līgumi būtu jāvērtē valdībai, lai nepieļautu šādas situācijas atkārtošanos, ka "Pasažieru vilciens" sagatavoja nolikumu un piedāvāja parakstīt līgumu, kas neatbilda nolikumam," žurnālistiem iepriekš sacīja Dombrovskis.

Viņš arī bija uzdevis Finanšu ministrijai iesniegt priekšlikumus, kā valsts lielo iepirkumu procedūras padarīt stingrākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!