Foto: LETA

Ar iepirkumu izvērtēšanu ir jānodarbojas Iepirkumu uzraudzības birojam (IUB), nevis valdībai, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone.

Jau ziņots, ka šonedēļ, 17.oktobrī, stājas spēkā Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) izdotā rezolūcija, kas paredz: ja valsts iepirkuma darījuma summa pārsniegs vienu miljonu latu, līgumu vispirms izvērtēs Valsts kanceleja, Tieslietu ministrija, Finanšu ministrija un to atzinums tiks izskatīts valdībā.

LDDK nepiekrīt pozīcijai, ka valsts iepirkumi, kuru darījuma summa pārsniedz miljonu latu, būtu jāskata valdībā. "Valsts ir izveidojusi atsevišķu struktūru - IUB, kas nodarbojas ar publisko iepirkumu atbilstības izvērtēšanu likumam," uzsvēra Menģelsone.

Pēc viņas domām, valdības līmenī ir jāpieņem lēmumi par investīciju politiku, industrializācijas politiku un tās saturu, ko realizē caur publisko iepirkumu nosacījumiem.

"Tāpat valdībai ir jāpieņem lēmumi par risku mazināšanu, uzlabojot tiesisko regulējumu, atbildību par iepirkumu veikšanu un kontroli, kā arī jāievieš labākas pārvaldības principi atbildīgajās struktūrās, piemēram, iesaistot nozaru pārstāvjus iepirkumu veidošanā to tapšanas procesā un intensīvi izglītojot darbiniekus par dažādu iepirkumu procedūru un dokumentu sagatavošanu un piedāvājumu izvērtēšanu," sacīja LDDK ģenerāldirektore.

Kā ziņots, Dombrovska izdotā rezolūcija paredz, ka visos valsts iepirkumos, kas pārsniedz vienu miljonu latu, līgumu vispirms izvērtēs Valsts kanceleja, Tieslietu un Finanšu ministrija, bet šo iestāžu atzinumu izskatīs valdība. Premjera rezolūcija attiecas uz valsts uzņēmumiem un iestādēm. Šāda kārtība stājās spēkā no 17.oktobra.

Šādu kārtību nolemts ieviest pēc neveiksmīgās AS "Pasažieru vilciens" vilcienu iepirkuma procedūras.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!