Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai mazinātu "ēnu ekonomiku" publiskajos iepirkumos būtu jāmazina tieksme pēc zemākas cenas, bet jāizstrādā vadlīnijas iepirkumiem konkrētajās nozarēs, kvalitatīvus kritērijus saturoši paraugi tipveida iepirkumiem, pēc kuriem vadīties rezultātu vērtēšanā, secināts trešdien Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) rīkotajā diskusija par tematu "Publiskie iepirkumi – atbalsts ēnu ekonomikai?".

Piedaloties dažādu nozaru pārstāvjiem un valsts institūciju pārstāvjiem, tika izvērtētas problēmas publisko iepirkumu jomā. Viena no būtiskākajām problēmām publiskajos iepirkumos, pēc nozaru pārstāvju domām, ir prasība piedāvāt zemāko cenu, kas šobrīd atbilstoši normatīvajam regulējumam nav obligāta, bet ko lielākā daļa pasūtītāju min kā galveno kritēriju.

Risinājums būtu nozaru ekspertu izstrādātas vadlīnijas konkrētajā nozarē, paraugi tipveida iepirkumiem, pēc kā vadīties iepirkumu izstrādē un rezultātu izvērtēšanā, ietverot tieši kvalitatīvos kritērijus.

Lai arī šobrīd, piedaloties iepirkumos, uzņēmumam ir jāuzrāda visi apakšuzņēmēji, tomēr tas negarantē likuma ievērošanu un nepieciešamās informācijas iekļaušanu piedāvājumā. Nozares pārstāvji pieļauj, ka būtu nepieciešams izstrādāt vienotus nosacījumus apakšuzņēmējiem, no kuriem viens varētu būt papildu tāmes pieprasīšana par plānotajiem darbiem, kur atspoguļotos visas izmaksas, tostarp, nomaksātie nodokļi darbiniekiem, ko arī vēlāk pasūtītājs varētu pārbaudīt.

Lai cīnītos ar pretlikumīgiem gadījumiem iepirkumu jomā, nepieciešams ieviest administratīvo atbildību iepirkuma pasūtītājam kā fiziskai personai, kas būtu konkrēts naudas sods atbildīgai personai par likuma normu neievērošanu. Minētais risinājums būtu preventīvs, lai turpmāk samazinātu šādu gadījumu skaitu, uzskata diskusijas dalībnieki.

Publiskais iepirkuma likums ir ļoti sarežģīts, tāpēc nepieciešams paaugstināt iepirkumu veicēju kvalifikācijas līmeni, lai izvairītos no kļūdainas likuma interpretācijas. Viens no priekšlikumiem bija iepirkumu speciālistu sertificēšana.
Lai atbalstītu uzņēmumus, kas godīgi maksā nodokļus, nepieciešams ieviest papildu kritērijus publisko iepirkumu rezultātu vērtēšanā, piemēram, nomaksātie nodokļi no viena ienākošā lata un "koeficientu sistēmas" ieviešana, kas nosaka izdevīgāko piedāvājumu konkrētajā nozarē pēc nomaksātajiem nodokļiem.


Diskusijā par Publiskajiem iepirkumiem piedalījās pārstāvji no Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), Latvijas Pilnvaroto auto tirgotāju asociācijas (LPAA), Latvijas Būvnieku asociācijas (LBA), Latvijas Ceļinieku asociācijas (LCA), Latvijas Profesionālās Uzkopšanas un apsaimniekošanas asociācijas (LPUA), Latvijas Drošības Biznesa asociācija (LDBA), Finanšu ministrijas (FM), kā arī no Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!