Foto: LETA
"Fitch" reitingu aģentūra ir samazinājusi Latvijas kredītreitinga nākotnes vērtējumu no pozitīva uz stabilu. Tas mazina varbūtību, ka drīzumā reitings varētu būt paaugstināts. Tomēr gribētos uzsvērt, ka pats reitings netika samazināts, un joprojām ir investīciju zonā. Tādējādi, tas Latvijas pievilcību investoru acīs nepasliktina.

Reitingu aģentūra apgalvo, ka šis lēmums ir saistīts ar ārējās vides pasliktināšanos, proti, ekonomiskās situācijas pasliktināšanās eirozonā, kas varētu negatīvi ietekmēt arī Latvijas eksporta un ekonomikas izaugsmi. Tas nozīmē, ka arī citām reģiona valstīm vērtējums var būt samazināts.

Tomēr jāsaka, ka Lietuvas valsts reitings saskaņā ar "Fitch" ir par 1 iedaļu, savukārt Igaunijas – pat par 5 iedaļām augstāks. Igaunijas riska novērtējums ir daudz labvēlīgāks, atspoguļojot spēcīgāku ekonomiku un valsts finanses. Ja Latvija grib veiksmīgi sacensties ar Igauniju investīciju piesaistē, vēl ir daudz darāma, lai veicinātu ilgtspējīgu ekonomisko attīstību, veidotu sabalansētu valsts budžetu, sekmētu ēnu ekonomikas samazināšanos, mazinātu administratīvus šķēršļus uzņēmējdarbībā utt. Īstenojot šīs reformas, ir iespējams uzlabot valsts kredītreitingu pat svārstīgas ārējas vides apstākļos. Tas ne tikai var palīdzēt piesaistīt papildus investīcijas, bet arī padarītu valsts parāda apkalpošana lētāku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!