Foto: LETA
Maijā patēriņa cenas nokrita par 0.1% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. Cenu kritums degvielai, mājsaimniecības precēm, sezonālas izpārdošanas apģērbiem un apaviem nokompensēja sezonālu pārtikas cenu pieaugumu.

Kā jau arī tika prognozēts, gada inflācija turpina bremzēties – jūnijā patēriņa cenas bija jau tikai par 1.9% augstākas nekā pirms gada (2.2% maijā). Daudzās preču un pakalpojumu grupās cenas vēl arvien ir mazākas nekā pērn – apaviem, mājsaimniecības precēm, sakaru pakalpojumiem, izglītībai. Pārtikas produktiem šī gada jūnijā cenas bija par 1.7% augstākas nekā pirms gada, transportam – par 1.6%, mājoklim – par 5.6%.

Komunālo tarifu kāpums izsīks gada otrajā pusē

Jūnijā par 1.5% pieauga Rīgas Siltuma apkures tarifi iedzīvotājiem līdz ar pērnā gada paaugstinātā dabas gāzes akcīzes nodokļa iekļaušanu siltumenerģijas gala tarifā. Arī jūlijā tiek prognozēts dabas gāzes un siltumenerģijas tarifu pieaugums – gāzei tas varētu būt ap 3-5% (ņemot vērā samazināto PVN likmi), Rīgas Siltumam – ap 6%. Siltuma sadārdzinājumu iedzīvotāji gan izjutīs tikai rudenī, kad sāksies apkures sezona. Septembrī-oktobrī apkures tarifi varētu būt par aptuveni piektdaļu lielāki nekā pērn (vadoties pēc Latvijas Gāzes prognozēm par dabas gāzes cenu izmaiņām).

Galvenokārt šīs tarifu izmaiņas saistītas ar naftas cenu kāpumu šī gada sākumā. Tomēr, ņemot vērā naftas un attiecīgi arī mazuta cenu kritumu aprīlī-jūnijā un pieņemot, ka naftas cenas pasaulē saglabāsies daudz maz stabilas gada atlikušajos mēnešos, Latvijas gāzes un siltumenerģijas tarifiem būtu jāmazinās uz šī gada beigām. Protams, tarifu mazināšanos varētu aizkavēt lielāka eiro kursa vājināšanās pret dolāru vai arī naftas cenu kāpums. Tomēr tarifu kāpums pēc jūlija vairs nav gaidāms.

Visticamāk, pārskatīs šī gada cenu kāpuma prognozi uz leju

Swedbank vidējā patēriņa cenu kāpuma prognoze šim gadam pagaidām ir 2.8%. Šajā prognozē gan vēl nav ņemtas nodokļu izmaiņas, tādēļ, visticamāk, tā tiks pārskatīta nedaudz uz leju.

Šī gada jūnijā 12 mēnešu vidējā patēriņa cenu inflācija samazinājās uz 3.6% (3.9% maijā). Tā turpinās bremzēties arī turpmākajos mēnešos. Līdz ar to arī Māstrihtas inflācijas kritērija izpilde 2013.gada sākumā ir ļoti reāla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!