Foto: LETA
Mazumtirdzniecības apgrozījums oktobrī diezgan strauji nokrita – gandrīz par 3% pret septembri (izslēdzot sezonalitāti). Lai arī tas izrādījies straujāks, nekā prognozēts, kritums bija gaidāms un likumsakarīgs, jo arī patērētāju optimisms oktobrī ir pasliktinājies.

Mazumtirdzniecības apjomi saruka uz nepārtikas preču rēķina (t.sk. degvielai un ilglietošanas precēm), pārtikas preču apgrozījums palika nemainīgs. Tas arī saskan ar mūsu prognozēm – ilglietošanas preces, kas virzīja mazumtirdzniecības izaugsmi līdz šim, ir pirmās, no kurām var atteikties, piemēram, mainoties iedzīvotāju noskaņojumam. Līdz ar to izaugsmes sabremzēšanās var būt diezgan strauja.

Patērētāju optimisms novembra sākumā vēl nemazinājās. Tomēr, visticamāk, redzēsim noskaņojuma pasliktinājumu decembrī. Uz to varētu atstāt iespaidu gan eirozonas nedienas, gan arī Latvijas Krājbankas darbības apturēšana. Tādējādi mazumtirdzniecības apgrozījums atlikušajos gada mēnešos varētu vēl nedaudz samazināties.

Tajā pat laikā tas nebūt nenozīmē, ka Ziemassvētkus šogad nebaudīsim. Lai arī mazumtirdzniecības apgrozījuma gada izaugsme strauji sabremzējās, oktobrī pārdošanas apjomi joprojām bija par 4,9% augstāki nekā pirms gada. Visticamāk, arī novembrī-decembrī iedzīvotāju tēriņi mazumtirdzniecības tīklos pārsniegs iepriekšējā gada līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!