Foto: LETA
Kā arī bija gaidāms, septembrī redzējām, ka salīdzinājumā ar augustu patēriņa cenas kāpa. Gada inflācija pieauga vien minimāli, no 1.7% uz 1.8%. Sagaidāms, ka gada inflācija turpmākajos mēnešos nedaudz pieaugs, bet saglabāsies tuvu 2% atzīmei. Swedbank prognoze paliek nemainīga – šogad patēriņa cenu kāpums ir prognozējams vidēji 2.5%.

Lai arī vēl nav zināms precīzs Māstrihtas cenu stabilitātes kritērijs septembrī (to aprēķina, izmantojot saskaņoto patēriņa cenu indeksu citās ES valstīs), visticamāk, Latvija jau ir izpildījusī šo kritēriju. Augustā kritērija vērtība (12 mēnešu vidējā gada inflācija trijās ES valstīs ar zemāko inflāciju) bija 3%, visticamāk, tāda tā būs arī septembrī. Savukārt Latvijas 12 mēnešu vidējā inflācija, izmantojot saskaņoto patēriņa indeksu, varētu būt 2.9 - 3%.

Šī brīža inflācijas tendences liecina, ka Māstrihtas cenu stabilitātes kritēriju Latvija, visticamāk, izpildīs arī 2013.g. martā. 12 mēnešu vidējā gada inflācija varētu būt nedaudz virs 2%, kamēr Māstrihtas kritērijs ir nedaudz zem 3%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!