Foto: AFI

Latvijas nacionālās lidsabiedrības AS "Air Baltic Corporation" ("airBaltic") lēmums iegādāties "Bombardier" 20 "c-series" lidmašīnas saistīts ar vairākiem nopietniem riskiem, turklāt tas parāda, ka "airBaltic" paliek reģionāla aviokompānija bez tālākas izaugsmes vēlmēm, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja aviācijas eksperts Tālis Linkaits.

Viņš norāda, ka šis lēmums vērtējams kā drosmīgs, jo izvēlētas lidmašīnas, kas nav ražošanā un nav izmantotas lidojumos. Lēmums šādā aspektā varot būt saistīts ar vairākiem riskiem - šādas lidmašīnas nav izmēģinātas, nav arī zināms, vai tām būs nepieciešamie ekonomiskie efekti, piemēram, degvielas patēriņa samazinājums, un vai šie ekonomiskie efekti atbildīs tam, kā tas tiek reklamēts.

Pirmie lidojumi gaidāmi tikai šī gada beigās.

Otrs risks saistīts ar piegādes laikiem, jo starptautiskajā presē jau parādījusies informācija, ka lidmašīnu sagatavošanas grafikā ir nobīdes, sacīja Linkaits.

Viņaprāt, šī konkrētā modeļa izvēle nozīmējot, ka "airBaltic" atsakās no čarterlidojumiem, jo šīs lidmašīnas izmērs nav piemērots tāliem lidojumiem un čarterlidojumiem.

""airBaltic" pilnīgi noteikti paliek kā reģionāla aviokompānija bez tālākas izaugsmes vēlmēm," sacīja Linkaits.

Tas arī nozīmējot, ka vēl divus, trīs gadus "airBaltic" strādās ar esošo floti. Līdz ar to iespējamais risks strādāt ar zaudējumiem saglabājas, un tam nav risinājumu.

Linkaits uzskata, ka priekšroka dota "Bombardier", nevis "Airbus" vai "Boeing", jo uzņēmumu atbalsta valdība, kura stimulē lidmašīnu ražošanu Kanādā, līdz ar to tradicionāli piedāvā izdevīgu finanšu paketi.

Kā ziņots, "airBaltic" izvēlējusies jaunās lidmašīnas iegādāties no Kanādas lidmašīnu ražotāja "Bombardier", šodien preses konferencē Farnboro lidostā Lielbritānijā paziņoja "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss.

Ražotāja cena par 20 "c-series" lidmašīnām ir 1,57 miljardi ASV dolāru (863,5 miljoni latu). "airBaltic" valdes loceklis Vitolds Jakovļevs biznesa portālam "Nozare.lv" atzina, ka darījuma summa būs mazāka. "Darījums būs konfidenciāls," piebilda Jakovļevs.

"Bombardier" "c-series" lidmašīnās paredzēts līdz pat 149 sēdvietām. "Bombardier" norādīja, ka šīs sērijas lidmašīnas ļauj ietaupīt līdz pat 20% degvielas.

"airBaltic" apkalpo vairāk nekā 60 galamērķus no savas mītnes bāzes Rīgā, Latvijā. No katra šī galamērķa "airBaltic" piedāvā savienojumus caur Ziemeļu tranzītmezglu Rīgā uz savu tīklu, kas aptver Eiropu, Skandināviju, Krieviju, NVS un Tuvos austrumus.

"airBaltic" ir akciju sabiedrība, kas dibināta 1995.gadā. Galvenais akcionārs ir Latvijas valsts ar 99,8% akciju. "airBaltic" flotē ir 34 lidmašīnas - sešas "Boeing 737-500", astoņas "Boeing 737-300", divas "Boeing 757-200", desmit "Fokker 50" un astoņas "Bombardier Q400Next Gen".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!