Foto: LETA

Latvijas pašvaldībām ir grūtības iekasēt nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksājumus, un krīze joprojām ir jūtama, atzina Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

"Krīzi jūtam. Pērn bija teritorijas, kur tika iekasēti tikai 80%. Cenšas jau tomēr šo nodokli nomaksāt, bet to var izdarīt tie, kas var. Mēs nevaram paņemt naudu no cilvēka, kuram tās nav. Vai pretējā gadījumā atņemt viņam vēl pēdējo īpašumu ‒ tas arī nav iespējams. Pret šīm lietām tomēr ir jāizturas ļoti racionāli un redzot kopskatu," teica Jaunsleinis.

Viņš pastāstīja, ka, jau plānojot šā gada pašvaldību budžetus, pieņemts, ka 10% no NĪN netiks iekasēti. "Ņemot vērā, ka, jau plānojot budžetus, pieņemam, ka 10% no šā nodokļa netiks iekasēts, visi atlikušo daļu jau cenšas iekasēt. Taču vienlaicīgi mēs arī šos ienākumus samazinām, lietojot pašvaldību noteiktās atlaides tajās teritorijās, kur to var darīt, kā arī mazturīgākajiem iedzīvotājiem. Jo citādi sanāk, ka pašvaldība sniedz pabalstu, bet no tā mazturīgajam jānomaksā vēl nekustamā īpašuma nodoklis atpakaļ pašvaldībai," klāstīja LPS vadītājs.

Jaunsleinis gan uzsvēra, ka pret ļaunprātīgajiem nemaksātājiem notiek asa cīņa. "Šajā gadījumā mehānisms ir ļoti vienkāršs, jo šīs lietas uzreiz var nodot tiesu izpildītājiem," sacīja Jaunsleinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!