Foto: PantherMedia/Scanpix

Ēnu ekonomikas samazināšanas vārdā Latvijā būtu nepieciešamas būtiski mainīt nodokļu politiku, pēc trešdien notikušās konferences "Ēnu ekonomika Latvijā" paziņojusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK).

Savā aicinājumā, kas adresēts valdības vadītājam Valdim Dombrovskim ( V) un finanšu ministram Andrim Vilkam ( V), LTRK mudina valdību sadarbībā ar uzņēmēju organizācijām sagatavot jaunu ēnu ekonomikas apkarošanas plānu, kā arī nāk klajā ar vairākiem visai radikāliem priekšlikumiem.

Tā, piemēram, 2014. gadā iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi esot jāsamazina par diviem procentpunktiem - līdz 22 %, taču vienlaikus ir jāizpēta iespējas daudz būtiskāk samazināt darbaspēka nodokļa slogu. LTRK ieskatā, indikatīvais IIN likmes un "sociālā nodokļa" apjoms kopā varētu būt 25 %. Patlaban IIN likme ir 24 %, bet "sociālā nodokļa" likme – 35, 09 %.

Tāpat LTRK mudina valdību vidējā termiņā neieviest nedz progresivitātes principu, nedz progresīvas nodokļu likmes darbaspēka nodokļiem, kā arī, piesaistot neatkarīgus ekspertus, izvērtēt, kādu iespaidu uz ēnu ekonomikas īpatsvaru var atstāt minimālās darba algas pieaugums un iecere diferencēt neapliekamo minimumu.

LTRK arī aicina valdību, piesaistot neatkarīgus ārvalstu ekspertus, ne vēlāk kā 2014.gada pirmajā pusgadā auditēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un kontrabandas apkarošanā iesaistīto institūciju darbības auditu. Tā mērķis būtu VID darbības efektivitātes palielināšana.

Vēl LTRK, kura pārstāv vairāk nekā 1000 uzņēmējus, mudina valdību noteikt VID atbildību par komersantiem radītiem zaudējumiem, tostarp par nepamatotiem nodokļu uzrēķiniem auditos.

Februāra beigās valdībā skatītajā ziņojumā par ēnu ekonomikas apkarošanas plāna 2010. -2013.gadam izpildi Finanšu ministrija bija norādījusi, ka triju gadu laikā ir izpildīti aptuveni 60 no kopumā 63 plānā ietvertajiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!