Foto: F64
Lai arī uzņēmēji nav apmierināti ar topošās valdības deklarācijas izstrādes procesu, kurā tieša komunikācija un konsultācijas ar uzņēmējus pārstāvošajām sabiedriskajām organizācijām izpalika, primārs ir jaunās deklarācijas saturs, uzsver Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētāja Žaneta Jaunzeme – Grende, norādot, ka uzņēmēji deklarācijā saredz pamatu konstruktīvam darbam.

"Izvērtējot Valda Dombrovska veidotās valdības deklarācijas saturu, identificējām 50 punktus, kas pilnībā vai daļēji atbilst LTRK "Uzņēmēju plānā" un biedrības priekšlikumos valdības deklarācijai ietvertajam," saka LTRK vadītāja, papildinot, ka politiķi ir sadzirdējuši būtiskākos uzņēmēju ierosinājumus.

"Uzteicams ir tas, ka topošā valdība apņēmusies pāriet uz vidēja termiņa – trīs gadu – budžeta plānošanu, paredzējusi izstrādāt lobija un mediācijas likumus, kā arī jaunu normatīvo regulējumu šķīrējtiesām. Mazāk skaidra ir apņemšanās kāpināt valsts starptautisko konkurētspēju, ko LTRK izvirzījusi par savu stratēģisko mērķi tuvākajā četrgadē. Uzņēmēji vēlas vairāk konkrētības, piemēram, skaidrus rīcības virzienus reformām augstākās izglītības jomā un nacionālas attīstības bankas izveidē, kas deklarācijā vispār netiek pieminēta," norāda Jaunzeme – Grende.

Lai vienotos par vienotu redzējumu, kā Latviju no šā brīža 27.vietas Pasaules Bankas Doing Business reitingā "pacelt" uz pirmo sešinieku, uzņēmēji tiksies un diskutēs ar jaunās valdības ministriem.

"Vairāki būtiski uzņēmēju priekšlikumi, kuri nav ietverti valdības deklarācijā un par kuriem LTRK turpinās sarunas ar jauno valdību, ir valsts un pašvaldību uzņēmumu nekonkurēšana ar privātajiem, valdības vidēja termiņa vīzija par publiskās - privātās partnerības prioritārajiem projektiem, investīciju piesaistei un uzņēmējiem labvēlīgas nodokļu politikas veidošana, u.c. uzņēmējiem aktuāli jautājumi. Valdības deklarācijā iestrādātie LTRK priekšlikumi apstiprina, ka valdība un uzņēmēji domā līdzīgi un kopīgi gatavi attīstīt Latvijas tautsaimniecību," atzīmē LTRK valdes priekšsēdētāja.

Jau ziņots, ka 10.Saeimas vairākums trešdien nobalsoja par Valda Dombrovska ("Vienotība") vadīto jauno valdību, ko veido "Vienotība" un Zaļo un Zemnieku savienība (ZZS) – par bija 63, bet pret - 35 deputāti.

Valsts prezidents Valdis Zatlers otrdien pēc 10.Saeimas pirmās sēdes oficiāli uzaicināja sastādīt valdību Dombrovski, kurš kopš 2009.gada marta jau vadīja Ministru kabinetu. Dombrovskis bija arī vēlēšanās uzvarējušās "Vienotības" premjera kandidāts. Arī ZZS bija iepriekšējās valdības sastāvā.

Dombrovska jaunajā par septiņām ministrijām atbildēs "Vienotība", bet sešas ministrijas vadīs ZZS pārstāvji. "Vienotība" pārstāvēs Aizsardzības ministrs Artis Pabriks, kurš vienlaikus būs arī Ministru prezidenta biedrs Eiropas Savienības prezidentūras sagatavošanas jautājumos. Ārlietu ministra amatam deleģēts Ģirts Valdis Kristovskis, bet Finanšu ministrijas vadībai – Andris Vilks. Ekonomikas un Iekšlietu ministrijas arī turpmāk vadīs iepriekšējie ministri – attiecīgi Artis Kampars un Linda Mūrniece. Savukārt Tieslietu ministriju vadīs Aigars Štokenbergs, bet Kultūras ministriju – Sarmīte Ēlerte.

ZZS Veselības ministrijas vadību uzticēja SIA "Liepājas reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētājam Jurim Bārdziņam, bet labklājības ministres amatam izvirzīja iepriekšējo ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāju Ilonu Jurševsku. Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadība uzticēta ministrijas parlamentārajam sekretāram Rolandam Brokam, bet Satiksmes ministrijas vadība – līdzšinējam labklājības ministram Uldim Augulim. Apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas vadību ZZS jau iepriekš plānoja uzticēt vides ministram Raimondam Vējonim, kā arī ļaut zemkopības ministram Jānim Dūklavam turpināt darbu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!