Foto: DELFI

Tuvākajā laikā Latvijas veikalos par aptuveni 5% - 10% varētu pieaugt cenas maizei un miltu izstrādājumiem, kā arī gaļai un gaļas produktiem, paredz Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe.

Latvijā šī gada astoņos mēnešos ražotāju cenas visbūtiskāk ir samazinājušās piena produktiem – vājpiena un pilnpiena pulveriem un sviestam, nedaudz pieaugušas gaļas cenas, bet vislielāko pieaugumu piedzīvojušas graudu cenas.

Veikalos cenas samazinājās eļļai un taukiem, gaļai un maizei tās bija stabilas, bet augļu un dārzeņu cenas pieauga par 10%.

Neskatoties uz to, ka liellopu gaļas ražotāju cenas Latvijā ir augušas par 17%, cūkgaļai - par 8%, bet vistas gaļai - par 4%, mazumtirdzniecības cenas bija saglabājušās stabilas.

Gulbe norāda, ka daļa gaļas ražotāju cenu kāpumu ”ir paņēmuši uz sevi” un līdzīgi ir rīkojušies maizes ražotāji. Savukārt piena ražotāju cenas visu gadu samazinājās, bet līdz veikalu plauktiem šīs pārmaiņas nenokļuva, norāda Gulbe.

Gulbe paredz, ka maizes un miltu izstrādājumu cenu kāpums turpināsies, līdz visi ražotāji būs pārslēguši līgumus ar tirgotājiem par jaunajām cenām, un cenas varētu pieaug par 5-10%. Tāds pats cenu kāpums būs arī gaļai un gaļas produktiem, Gulbe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!