Foto: F64
Varbūt varam būt mazāk bažīgi nekā citu jomu uzņēmumi, jo nenokļuvām ne dīkstāves vai citu palīdzības instrumentu prasītāju un ne saņēmēju zonā. Tomēr gada sākumā izvirzītos mērķus un plānus nācās būtiski revidēt un pielāgot, fokusējot lielāko uzmanību uz noturēšanu, lai nav jāpārtrauc pakalpojumi, jāatlaiž darbinieki. Tikai pēc kāda laika varēsim novērtēt, cik būtiskas ir sekas un cik ilgu laiku vajadzēs, lai atgrieztos uz attīstības ceļa.

Pretēji plānotajam 30% pieaugumam, piedzīvojam 20% kritumu. Tai pat laikā valsts nodevās nodokļos un licenču maksājumos esam samaksājuši 1,4 miljonus, kas ir par 10% vairāk nekā gadu iepriekš.

Tiešās investīcijas ienākumus nenesošo kredītu (INK) portfeļos sarukušas piecas reizes, salīdzinājumā ar 2019. gadu. Un iemesls nav tikai Covid-19 raisītās bažas par investīciju lietderību, bet arī ierēdņu un likumdevēju "spēles" ar parādu amnestiju bez kompensācijām, pieņemtie bezjēdzīgie ierobežojumi attiecībā uz parādu atgūšanu, ignorējot nozares profesionāļu viedokļus un elementāru biznesa loģiku.

Bēdīgi, ka šajā sarežģītajā laikā ierēdņu birokrātiskais fanātisms tikai pieaudzis, izvirzot nozarei neadekvātas prasības un noteikumus NIL (noziedzīgi iegūti līdzekļi) risku kontrolē. Kā Ziemassvētku apsveikums nāca paziņojums no mūs apkalpojošās bankas, ka turpmāk viņi mūsu biznesu uzraudzīs par papildus samaksu. Kā tas var būt, ka viens NIL subjekts par naudu uzraudzīs cita NIL subjekta darbību? Tas nav vis pakalpojums, bet alkatība. It sevišķi šajos laikos.

Neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju, gribas izteikt vislielāko atzinību un pateicību tām privātpersonām un uzņēmumiem, kuri savu iespēju robežās turpina brīvprātīgi maksāt savus kavētos maksājumus, tādējādi neradot saviem kreditoriem vēl papildu problēmas. Un tādu ir desmitiem tūkstošu. Rezultātā kopējā kavēto maksājumu disciplīna kritusies pavisam nedaudz – par 15%.

Neapšaubāmi šajā laikā iecietīgāk un ar lielāku izpratni un pretimnākšanu jāizturas pret tiem parādniekiem, kuriem ir objektīvas grūtības – tai skaitā aizkavēts vai nepietiekams atbalsts no valsts. Lai arī statistikas dati uzrāda vidējās algas pieaugumu šogad par 7,1%, tomēr liela daļa iedzīvotāju diemžēl atrodas ārpus šīs pozitīvās statistikas.

Būtiski mainījusies arī mūsu – biroja darbinieku – ikdiena. Vairums strādā attālināti, pašaizliedzīgi saskaņojot darba intereses un ģimenes, skolas un citas vajadzības. Nav kopīgu sporta un atpūtas pasākumu, kafijas paužu un sarunu. Nācās atcelt uzņēmuma 25 gadu jubilejas svinēšanu.

Tradicionālo Ziemassvētku dāvanu vietā, ko ik gadu gatavojām partneriem, klientiem un darbiniekiem, nolēmām ziedot līdzekļus tiem, kas atrodas cīņas ar Covid19 priekšējās rindās – mediķiem. To aicinām darīt arī citus. Katrs atbalsts ir nozīmīgs.

Nākošais gads pašlaik izskatās miglainākais mūsu uzņēmuma vēsturē, un ļoti grūti plānot attīstību, tomēr ļoti ceram, ka, cīnoties ar pandēmiju un tās sekām, sabiedrība un likumdevēji skaidrāk apzināsies, ka jebkurš uzņēmums, kas nodarbina darbiniekus un maksā nodokļus mūsu mazajā ekonomikā, ir svarīgs un nozīmīgs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!