Foto: Publicitātes attēli

Starptautiskās reitingu aģentūras "Moody's Investors Service, Inc." ("Moody's") lēmums paaugstināt Latvijas kredītreitingu no "Baa1" uz "A3" ir likumsakarīgs, pelnīts un apliecina valsts virzību uz izaugsmi, atzina "SEB bankas" ekonomists Dainis Gašpuitis.

"Novērtējums apstiprina to, par ko runājām visu pagājušā gada otro pusi, proti, ka Latvijā pretēji prognozētajam nav bijuši politiski riski, valdības maiņa, kas ļautu apšaubīt makroekonomisko izaugsmi. Līdz ar to vērtējums ir adekvāts, pozitīvs un to esam pelnījuši," atzina eksperts.
Tāpat viņš sacīja, ka tautsaimniecības izaugsmes palēnināšanas risks joprojām pastāv, tādēļ būtu gaidāma valdības rīcība ekonomikas procesu stimulēšanā.

"Ir virkne jautājumu, kur valdībai nepieciešamas savlaicīgi reaģēt un pieņemt lēmumus par atbalstu uzņēmējdarbībai. Pieņemti vairāki lēmumi par eksporta veicināšanu, bet jādomā arī, kā veicināt investīcijas biznesā, lai ražotāji straujāk ietu uz jauniem tirgiem. Tāpat valdībai būtu jāpalīdz tranzītbiznesam, kā arī laicīgi jādomā par Eiropas Savienības fondu sadali," sacīja Gašpuitis.

Kā ziņots, "Moody's" Latvijas kredītreitingu paaugstināja piektdien, lēmumu pamatojot ar ilgtspējīgām valsts finansēm un risku samazināšanos banku sektorā.

"Moody's" prognozē, ka fiskālais deficīts saglabāsies zem 1,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) un vispārējās valdības valsts parāds 2015.gadā samazināsies līdz 36% no IKP, bet Latvijas ekonomikas izaugsme 2015.gadam prognozēta 2,2% apmērā.

"Standard&Poor's" Latvijas kredītreitingu ilgtermiņa saistībām ārvalstu valūtā novērtējis "A-" līmenī ar stabilu nākotnes novērtējumu, arī "Fitch Ratings" Latvijas kredītreitingu jau noteicis "A-" līmenī ar stabilu nākotnes novērtējumu, savukārt Japānas reitingu aģentūra "R&I" Latvijas kredītreitingu novērtējusi "BBB+" līmenī ar stabilu nākotnes vērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!