Foto: Saeimas administrācija

Konkurences padomes (KP) pieņemtais lēmums atļaut "MTG Broadcasting AB" (MTG) iegādāties AS "Latvijas Neatkarīgā televīzija" (LNT) ir labākais iespējamais scenārijs, sacīja Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK).

"Esmu priecīga un apsveicu KP lēmumu, jo tas ir labākais iespējamais scenārijs šajā situācijā. Atzinīgi novērtēju institūcijas uzlikto pienākumu "TV3" un LNT palikt bezmaksas TV apraidē. Cilvēki, kuri par 40 latiem iegādājās TV dekoderus, rēķinājās ar valsts solījumu dot iespēju skatīties pietiekami plašu televīzijas kanālu skaitu, nevis tikai sabiedrisko televīziju," uzsvēra komisijas priekšsēdētāja, norādot, ka šo prasību pauda arī Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome.

Daļai iedzīvotāju paliktu iespēja skatīties tikai abus Latvijas Televīzijas kanālus, ja "TV3" un LNT vairs nebūtu skatāma bezmaksas apraidē.

Mūrniece skaidroja, ka sīkākus komentārus varēs sniegt pēc iepazīšanās ar KP lēmumu, kas pašlaik viņai nav pieejams.

Politiķe pozitīvi novērtēja KP prasību saglabāt mediju redakcionālo neatkarību un pašreizējo ziņu daudzumu. Viņa cer, ka institūcijas atzinums sekmēs "TV3" un LNT ziņu dienesta kapacitāti un satura kvalitāti.

Iespējamos apvienošanās riskus Mūrniece varēs komentēt pēc iepazīšanās ar KP lēmumu. Mediju eksperti iepriekš esot norādījuši, ka "TV3" ir labās prakses piemērs ziņu dienesta redakcionālajai neatkarībai.

MTG pieder televīzijas "TV3", "3+" un TV6.

Kā ziņots, darījumam KP izvirzījusi vairākus papildus noteikumus, kas novērš iespējamo kaitējumu konkurencei. Vienlaikus, lai nepieļautu, ka tirgus un tā normatīvā regulējuma izmaiņu dēļ apvienošanās nodara būtisku kaitējumu tirgum un patērētājiem, KP patur tiesības līdz 2017.gada beigām likt apvienošanās dalībniekiem daļu savu aktīvu pārdot.

Ar KP lēmumu noteikts, ka apvienošanās gadījumā programmām "TV3" un LNT jābūt pieejamām bezmaksas apraidē vismaz līdz 2013.gada 31.decembrim, turklāt abām programmām jāsaglabā neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas, kā arī jāsaglabā ziņu raidījumu daudzums patlaban esošajā apjomā. Programmu redaktoriem amata aprakstā jābūt atsevišķi nostiprinātai redakcionālajai neatkarībai no mediju īpašnieka.

KP arī noteikusi, ka programmām LNT un "TV3" vismaz 21% no raidlaika jāaizpilda ar oriģinālu, Latvijā veidotu saturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!