Foto: AP/Scanpix

Naftas tirgos strauji ir pieaugusi varbūtība, ka nesenais cenu kāpuma periods tuvojas beigām, jo, neskatoties uz karadarbību, galvenie naftas ieguves objekti Irākā nav cietuši, norāda investīciju kompānijas "Saxo Bank" stratēģis un biržas produktu direktors Ole Slots Hansens.

Viņš skaidro, ka patlaban tirgū toni nosaka ziņas, kas liecina par naftas piedāvājuma iespējamo palielināšanos, tāpēc "Brent" un WTI naftas šķirnes cenas, visdrīzāk, sagaida korekcija.

Kā skaidro eksperts, Irākas naftas rūpniecības ministrs ir paziņojis, ka tuvākajos mēnešos naftas ieguve turpinās augt, bet Kurdistānas reģionālā valdība Irākas ziemeļos sagaida, ka līdz šā gada beigām pa jauno naftas vadu uz Turciju eksportējamās naftas apjomi palielināsies no pašreizējiem 200 000 līdz 400 000 barelu diennaktī.

Jēlnaftas ieguve turpinot palielināties arī Lībijā - sasniedzot 300 000 barelu diennaktī. Lībijā beidzot esot atklāta arī naftas osta Harigā. Karadarbības un bruņoto konfliktu dēļ naftas ieguves apjoms Lībijā pēdējā gada laikā saruka no 1,6 miljoniem līdz 300 000 barelu diennaktī. Tas bija viens no galvenajiem ģeopolitiskajiem faktoriem salīdzinoši augstajai "Brent" naftas šķirnes vidējai cenai - 109 ASV dolāri par barelu -, skaidro eksperts.

Ziņa par to, ka divas ASV kompānijas ir saņēmušas no valsts atļauju supervieglās naftas jeb tā dēvētā kondensāta eksportam, izraisījušas tirgū runas par to, ka valdība var atcelt pirms 40 gadiem ieviesto jēlnaftas eksporta aizliegumu. Pagaidām tas vēl neesot noticis, tomēr tagad pieaugs atļauto naftas pārstrādes produktu eksports no ASV.

Hansens skaidro, ka autoceļojumu sezona ASV (no jūlija) sāksies ar visaugstākajām benzīna cenām kopš 2008. gada un tas nozīmējot, ka pēdējo dažu gadu laikā amerikāņiem šī sezona būs visdārgākā piepilsētas un attālāko atpūtas braucienu ziņā.

Kā ziņots, visi lielākie Latvijas degvielas tirgotāji pagājušajā nedēļā paaugstināja 95.markas benzīna cenu, kas ir pirmais nopietnais cenu kāpums aptuveni pēdējā gada laikā, liecina aģentūras LETA apkopotā informācija.

Latvijas Degvielas tirgotāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Stirāns aģentūrai LETA skaidroja, ka cenu kāpuma iemesls ir nemiernieku uzbrukumi Irākā, kas izraisījuši naftas un naftas produktu cenu pieaugumu pasaules biržās. Arī uzņēmumā "Neste" biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja, ka degvielas mazumtirdzniecības cenas Latvijā ietekmē naftas produktu cenu svārstības biržā. Pēdējo nedēļu naftas produktu cenas pieaugumu ir ietekmējuši nemieri Irākā.

Benzīna cena pieaugusi robežās no viena līdz trīs eirocentiem. Lielākā daļa tirgotāju cenu ir paaugstinājuši 26.jūnija rītā.

Piemēram, "Neste Latvijas" 95.markas benzīna cena pieaugusi no 1,347 līdz 1,357 eiro par litru, "Virši-A" - no 1,334 līdz 1,354 eiro par litru, "Lukoil" - no 1,355 līdz 1,364 eiro par litru, "Viada" - no 1,359 līdz 1,369 eiro par litru, "Dinaz" - no 1,337 līdz 1,367 eiro par litru.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!