Foto: Saeimas administrācija

Neatkarīgā deputāte Elīna Siliņa, kas iepriekš bija viena no asākajām mikronodokļa sistēmas kritizētājām, iebilst arī pret ieceri noteikt īpašu nodokļa likmi sezonas darbos strādājošajiem.

Saeima ceturtdien lēma par Finanšu un Labklājības ministriju rosinātajiem grozījumiem likumos, kas regulē iedzīvotāju ienākuma nodokļa un sociālo iemaksu maksāšanu. Grozījumi, kurus pirms nepilna mēneša akceptēja valdība, paredz ienākumus no sezonas darbu strādāšanas aplikt ar 15 % lielu nodokli, kas ietvertu gan iedzīvotāju ienākuma nodokli, gan socnodokli.

Grozījumi paredz, ka šādu nodokļa režīmu varēs izmantot personas, kuras laika posmā no 1. aprīļa līdz 30. novembrim sezonālos darbos lauksaimniecībā nostrādājušas ne vairāk par 65 dienām. Likumus plānots papildināt ar vēl dažām normām, kuru mērķis ir novērst sezonas laukstrādnieka ienākuma nodokļa izmantošanu darbaspēka nodokļu optimizācijai.

VID un Finanšu ministrija lēš, ka patlaban legāli strādā tikai aptuveni 7% no kopumā teju 38 tūkstošiem iedzīvotāju, kas mēdz piepelnīties, strādājot sezonālus darbus lauksaimniecībā, piemēram, novācot ražu komercdārzos. Trīs gadu laikā legāli strādājošo sezonas darbinieku īpatsvaru plānots palielināt līdz aptuveni 20%.

Tikmēr Siliņa uzskata, ka mērķis samazināt nelegāli strādājošo "ražas novācēju" skaitu netiks sasniegts.

"Ja mēs ieviešam šādu samazinātu darbaspēka nodokļa režīmu – vairākkārtīgi samazinātu –, tad tas ir ļoti nepareizs signāls pārējām nozarēm. Varbūt arī viņām būs tagad stimuls uzrādīt ļoti lielu nelegāli nodarbinātu darbinieku skaitu, lai tādā veidā pārliecinātu par to, ka arī mums pienākas samazināts darbaspēka nodokļa režīms," sacīja deputāte.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!