Foto: F64

Šī gada pirmajā ceturksnī vidējā nekustamo īpašumu darījumu summa, salīdzinot ar to pašu periodu pirms gada, palielinājusies par nepilniem 4%, liecina "Swedbank" grupa uzņēmuma "Ektornet" pārdošanas dati.

2014.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot pērnā gada pirmajiem trīs mēnešiem, par 3% palielinājies privātmāju darījumu skaits, bet zemes gabaliem - par 4%.

"Ektornet" privātmāju vidējā pārdošanas suma bijusi 85 000 eiro, kas ir par 12% augstāka nekā 2013.gadā. Savukārt uzņēmumu komercīpašumu, industriālo platību un dzīvojamo namu vidējā pārdošanas summa sasniegusi 342 500 eiro – proti, par 22% lielāka nekā pirms gada. Tajā pašā laikā dzīvokļu jaunajos projektos un sērijveida namos vidējā pārdošanas summa saglabājusies aptuveni 2013.gada pēdējā ceturkšņa līmenī – 76 000 eiro un 48 000 eiro.

"Ektornet vidējās darījumu summas palielināšanās ir solis nekustamo īpašumu tirgus atveseļošanās virzienā. Tāpat kopējās aktivitātes pieaugums liecina, ka optimisms atgriežas – arvien vairāk cilvēku vēlas iegādāties māju vai zemi, lai paši celtu mājokli," uzņēmuma ceturkšņa datus komentē "Ektornet" valdes priekšsēdētājs Andris Kovaļčuks.

Tāpat kā iepriekš Ektornet visvairāk darījumu noslēdzis Rīgā – centrā un mikrorajonos – un vairāk nekā 70% no tiem dzīvojamā segmentā. Populārākie mikrorajoni bijuši Mežciems, Ziepniekkalns un Zolitūde. No uzņēmumam piederošajiem īpašumiem jaunajos projektos pieprasītākie bijuši dzīvokļi Līduma ielā 8A, Mežciemā, un Bērzavotos, Ķekavas novada Baložos. Vairāk nekā puse "Ektornet" nekustamo īpašumu darījumu notikuši skaidrā naudā.

Nekustamo īpašumu uzņēmuma "Ektornet" portfeļa vērtība no 185 miljoniem eiro 2012.gada beigās samazinājusies līdz 93 miljoniem eiro 2013.gada beigās.

Pērn "Ektornet" noslēdzis vairākus nozīmīgus darījumus - pārdots "Panorama Plaza" projekts, 518 dzīvokļu māja Salnas ielā 21, Pļavniekos, kā arī 280 dzīvokļu māju komplekss "Krustkalni" Jaunlazdu ielā, Ķekavā un septiņstāvu biroja ēka Gunāra Astras ielā 1A, Purvciemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!