Latvijas degvielas tirgū konkurence starp tirgotājiem ir ļoti sīva, uzskata "Neste Latvija" valdes priekšsēdētājs Artu Airiainens (Arttu Airiainen).

"Man šķiet, ka tā ir ļoti smaga. Bet daudzi man ir arī teikuši, ka tur nekādas lielās konkurences nav. No malas tas tā, iespējams, izskatās, bet konkurence ir tiešām liela," viņš norādīja.

Airiainens arī sacīja, ka šaubās, vai Latvijā varētu ienāk degvielas tirgotājs, kurš grasītos izveidot pilnīgi jaunu degvielas uzpildes staciju tīklu. "Es neticu, ka kāds Latvijā varētu sākt veidot degvielas uzpildes staciju tīklu no nulles jeb veikt tā saucamās "green field" investīcijas. Šādi varētu izveidot tikai vienu vai divas degvielas uzpildes stacijas. Vienīgā iespēja ienākt šajā tirgū ir kāda jau esoša degvielas uzpildes staciju tīkla iegāde. Taču pašlaik es neesmu dzirdējis, ka kāds tīkls būtu izlikts pārdošanai," klāstīja "Neste Latvija" vadītājs.

Pēc viņa teiktā, Latvijā jaunas degvielas uzpildes stacijas ir jāveido pie samērā lielām pilsētām, jo lauku reģionos cilvēku paliek arvien mazāk. "Redzēsim, kādi tagad būs tautas skaitīšanas rezultāti, bet diemžēl mēs jūtam, ka laukos cilvēku ar katru gadu ir mazāk. Man ir vasaras māja Balvu rajonā, un var teikt - jā, vasarā, tur dzīve notiek, bet ziemas laikā tur ir diezgan tukšs. Līdz ar to jaunas stacijas ir vērts veidot pie lielākām pilsētām vai ceļiem," viņš paskaidroja.

Airiainens piebilda, ka katram uzņēmumam ir sava politika, kā tiek izvēlētas jauno staciju vietas, bet var gadīties situācija, ka vienu vietu ir noskatījuši vairāki tirgotāji, un tad zemi iegūst uzņēmums, kurš var piedāvāt augstāku cenu.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta datiem, Latvijā lielākie degvielas tirgotāji ir "Latvija Statoil", "Neste Latvija" un "Lukoil Baltija R".

Kompānija "Neste Latvija" nodarbojas ar degvielas mazumtirdzniecību, degvielas, aviācijas degvielas, eļļu, smērvielu un šķīdinātāju vairumtirdzniecību, kā arī naftas produktu uzglabāšanu un pārkraušanu Rīgas terminālī. Pašlaik "Neste Latvija" ir 52 degvielas uzpildes stacijas visā Latvijā. Kopumā uzņēmums Latvijā ir investējis vairāk nekā 40 miljonus latu.

"Neste Latvija" ir Somijas naftas pārstrādes un tirdzniecības uzņēmuma "Neste Oil Oy" meitasuzņēmums. 50,1% "Neste Oil" akciju īpašnieks ir Somijas valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!