Foto: AFI

2013.gada jūlijā salīdzinājumā ar jūniju preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājās par 1,8%, bet importa vērtība pieauga par 10,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati. Jūlijā ārējās tirdzniecības bilance nedaudz pasliktinājās, eksportam kopējā ārējās tirdzniecības apjomā samazinoties līdz 42,6% (š.g. jūnijā 45,6%).

Jūlijā, salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi būtiski pieaudzis Latvijas ārējās tirdzniecības deficīts, importam palielinoties par 70,6 miljoniem latu līdz 732 miljoniem latu, savukārt eksportam samazinoties par 10 miljoniem latu līdz 544,3 miljoniem latu.

Kopumā kopš pagājušā gada decembra eksporta dinamikā vērojama stagnācija – bez būtiskiem kāpumiem vai kritumiem, kas netieši norāda uz situāciju Latvijas galvenajās ārējās tirdzniecības partnervalstīs – Igaunijā, Lietuvā, Krievijā, Vācijā un Polijā, kur ekonomikas attīstība patlaban ir lēnāka nekā pie mums.

Turpretī importa pieaugums norāda, ka pieprasījums vietējā tirgū ir augsts un tas ir galvenais pašreizējās izaugsmes dzinulis.

Var prognozēt, ka Latvijas eksporta rādītāji uzlabosies jau augustā, kad tiek uzsākts graudaugu eksports, kulmināciju sasniedzot rudens mēnešos.

Papildus tam var minēt, ka joprojām var just "Liepājas Metalurga" dīkstāves rezultātu – dzelzs un tērauda eksporta apjoms pret iepriekšējā gada jūliju samazinājies par 55%, savukārt dzelzs vai tērauda izstrādājumu – par 19.1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!