Foto: Publicitātes foto
Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati, kopējais ārējās tirdzniecības apgrozījums faktiskajās cenās 2012.gada decembrī bija 1 237,5 miljoni latu – par 15% jeb 218,8 miljoniem latu mazāk nekā iepriekšējā mēnesī, bet par 6,1% jeb 70,8 miljoniem latu vairāk nekā 2011.gada decembrī.

Decembra ārējās tirdzniecības apjomi piedzīvojuši pamatīgu kritumu, salīdzinot ar 2012. gada novembri, kas ir mazliet pārsteidzoši, ja pavēro gada kopējās tendences importā un eksportā.

Visnepatīkamākais ir straujais eksporta kritums - eksports salīdzinājumā ar novembri samazinājās par 20,4%, bet importa apjomos samazinājums bija par 10%. Traģēdiju gan šeit nevajadzētu saskatīt, jo kopumā 2012.gadā eksports palielinājās par 15% jeb nepilniem 900 miljoniem latu, salīdzinājumā ar 2011.gadu, savukārt imports pieauga par 12,7% jeb 977,9 miljoniem latu. Gada nogalē kritums ārējās tirdzniecības apjomos bija sagaidāms, taču pārsteigums ir šī krituma relatīvi lielais apmērs.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi decembrī eksports visstraujāk saruka augu valsts produktiem – par 43%, kas skaidrojams ar sezonas beigām un to, ka lauvas tiesu graudaugu eksportējām rudens mēnešos oktobrī un novembrī. Tāpat būtisks samazinājums decembrī arī mehānismiem un ierīcēm, elektroiekārtām – par 26%, kā arī kokam un tā izstrādājumiem – par 23,6%. Eksporta kritums šajās pozīcijas galvenokārt saistāms ar sezonalitāti un Ziemassvētku/Jaungada brīvdienām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!