Foto: LETA
Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka vidējais patēriņa cenu līmenis 2012. gada aprīlī, salīdzinot ar 2012. gada martu, palielinājās par 0,6%. Precēm cenas pieauga par 0,8%, bet pakalpojumiem – par 0,2%. Šā gada aprīlī vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, bija par 2,8% augstāks. Precēm cenas pieauga par 3,1%, bet pakalpojumiem – par 1,8%.

"Aprīļa inflācija pilnībā atbilst prognozētajai. Cenu kāpumu pamatā noteica degvielas cenu pieaugums un apģērbu un apavu cenu kāpums, nedaudz arī atsevišķu pārtikas produktu cenu pieaugums. Savukārt gada griezumā inflācija aprīlī samazinājās galvenokārt pateicoties tā saucamajam bāzes efektam – pagājušā gada aprīlī bija vērojams straujš cenu kāpums.

Maija sākumā naftas cenas pasaulē un arī degvielas cenas Latvijā būtiski samazinājās. Pieņemot, ka tuvāko nedēļu laikā neatsāksies naftas cenu kāpums vai nenotiks būtisks eiro vērtības kritums attiecībā pret ASV dolāru, maijā inflācija mēneša griezumā varētu būt tuva nullei un arī inflācija gada griezumā varētu turpināt samazināties."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!