Foto: Publicitātes foto
2020. gada martā pēc pirmās ārkārtējās situācijas izsludināšanas, ieteicu īpašumu saimniekiem samazināt cenas jau tajā pašā dienā, lai pēc pusgada, kad sāksies īstā nekustamā īpašuma krīze, nebūtu jākonkurē ar simtiem citu piedāvājumu, kuri savus īpašumus piedāvās brīdī, kad jau situācija kļūs nopietna. Nokļūdījos par trīs mēnešiem, un diemžēl tas brīdis ir pienācis, kad jau no decembra beigām sākās cenu lejupslīde.

Kā rīkoties? Rakstu šo ar ne visai patīkamu iekšējo sajūtu, bet pateikšu savas domas, jo, iespējams, kādam tas var noderēt. Iesaku mums tagad visiem dziļi ievilkt elpu, un bez emocijām reāli skatīties uz esošo situāciju, un izvērtēt, kādus nākamos soļus varam spert. Martā prognozēju, ka lēna izeja no nekustamā īpašuma krīzes varētu sākties divus gadus pēc ārkārtējās situācijas izsludināšanas, un tas varētu notikt 2022. gada martā.

Pieņemsim, ka jums ir īpašums, kuru jūs līdz 2020. gada decembrim piedāvājāt par 100 000 eiro, bet, gaidot īsto pircēju, nepiekritāt samazināt sava īpašuma cenu uz 90 000 eiro, par kuru varētu īpašumu pārdot. Tad tagad atkal, tikai ar nokavēšanos, jums ir iespēja apsteigt tos, kuri saviem īpašumiem samazinās cenas vēl pēc apmēram pusgada, sākot no šīs dienas, un konkrētajā gadījumā, piemēram, samazinot cenu līdz 80-85 tūkstošiem eiro. Skan sāpīgi, bet nekas pagaidām neliecina par pretējo.

Ja ir tāda iespēja, tad īpašumus tagad vispār labāk netirgot, bet gaidīt. Ja nav iespēja gaidīt, tad pašiem jāizvērtē savas iespējas. Viena no iespējām ir izīrēt, bet par zemām īres cenām, jo īres cenu kritums arī no 2020. gada decembra beigām ir diezgan straujš, un tas nav brīnums, jo, ja liela daļa Latvijas iedzīvotāju zaudē darbu un uzņēmēji biznesu, tad vecās īres cenas vairs nevar būt spēkā. Jā, ja jūs šajā krīzes situācijā labi pelnāt, ir iespēja lēti īrēt, bet, ja cilvēks ir zaudējis darbu vai biznesu un viņam makā palikuši pieci eiro, tad pat par 50% samazinātas īres cenas viņam būs par augstu.

Lai arī īpašumu saimniekiem, kuri vēlas pārdot savus īpašumus šis būs smags laiks, jo nāksies samazināt cenas, tomēr īpašumu pircējiem šis ir lielisks iespēju laiks, lai nopirktu tādu īpašumu, kādu vēlaties par zemu cenu. Tāpat kā akciju cenu līkne iet uz augšu un leju, tad tagad tā atradīsies pašā apakšā, un tas ir īstais laiks, lai investētu, un viena no pasaules labākajām investīcijām ir nekustamais īpašums. Šo brīdi nevajag palaist garām, ja jums ir tāda iespēja, jo jāatgādina, ka labi īpašumi par labām cenām joprojām tiks ātri pārdoti, savukārt, ja gaidīsiet, kad kāda konkrēta īpašuma vērtība samazināsies vēl vairāk, tad varat sagaidīt, ka īpašuma saimnieks, īpašumu izņem no tirdzniecības pavisam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!