Foto: Publicitātes foto
Nekustamo īpašumu tirgus uz doto brīdi pasaulē ir lielā pārmaiņu procesā, jo pārmaiņas šajā nozarē līdz šim notikušas salīdzinoši lēni un ar lielām grūtībām, protams, izņemot atsevišķus gadījumus – kuri arī nav mazums. Tai pat laikā šī nozare tiek vērota, pētīta un iegūst ļoti lielu interesi no potenciālo IT nozares investoru puses, kuri vēlas paņemt šo tirgus daļu, kura ir tikai sākuma attīstības stadijā.

Vislielākās pārmaiņas skars nekustamo īpašumu starpniecības nozari, kura jau tuvāko gadu laikā strauji mainīsies. Esam pieraduši, ka nekustamo īpašumu jomā daudz ko nosaka cilvēciskais faktors (nekustamā īpašuma aģenta klātesamība), bet vai bieži aizdomājamies, ka cilvēciskais faktors sadārdzina nekustamo īpašumu cenu, un pakalpojuma izmaksas. Interneta laikmetā vajadzētu būt tā, ka starpniecības pakalpojumu maksa stipri samazinās, nevis paliek gandrīz nemainīga vai dažāda, pie kādas esam jau pieraduši daudzus gadus. Ir pat ļoti saprotams, kādēļ līdz šim nekustamo īpašumu kompānijas par starpniecības pakalpojumiem prasa aptuveni 3%-5% komisijas maksu, jo kompānijām ir lielas izmaksas uzturot vadošo personālu, biroja izmaksas par mūsdienīgām telpām, kuras pieprasa darba meklētāji, savukārt nekustamā īpašuma aģents velta daudz sava laika īpašuma prezentācijās, dokumentu sagatavošanā, un pārrunās ar potenciālajiem pircējiem.

Bet kā būtu, ja mēs nekustamo īpašumu nozari salīdzinātu piemēram ar "Bolt" vai "Yandex Taxi" piedāvātajām platformām, kuras nodrošina ievērojami zemākas izmaksas, drošāku pakalpojumu, un iespēju strādāt sev izvēlētā laikā un vietā? Kad šīs kompānijas ienāca Latvijas tirgū, ļoti liela daļa esošo tradicionālo taksometru kompāniju pretojās šīm pārmaiņām, jo, kad tradicionālais sastopas ar jaunām izmaiņām, tas sākotnēji rada spriedzi un nesaprašanu. Šāda veida kompānijām sākuma posmā jāsaskaras arī ar valdības pretestību, jo tas skar daudzas tradicionālo kompāniju darba vietas. Bet vai tagad kāds šaubās par šī pakalpojuma kvalitāti, un gribētu atgriezties vecajos laikos? Vai kāds var iebilst, ka šīs platformas mūsdienās nodrošina darba vietas daudz vairāk cilvēkiem, kā to spēja nodrošināt tradicionālās taksometru pakalpojumu kompānijas?

Kas spētu padarīt nekustamo īpašumu nozari vienkāršāku un digitalizētu? Kā būtu ja nekustamo īpašumu aģenta darbs vairāk kļūtu līdzīgs notāra vai jurista amatam? Kā to sasniegt?

Minēšu tikai pāris piemērus. Nākotnē prezentācijas mierīgi varētu noritēt bez nekustamā īpašuma aģenta līdzdalības. Un tas ļoti vienkārši varētu notikt, ja, piemēram, dzīvokļa īpašnieks piereģistrējas platformā, kura kā vienu no pakalpojumiem piedāvā pie pārdodamā vai izīrējamā dzīvokļa durvīm uzstādīt elektronisku koda atslēgu, kuru var atbloķēt ar telefonu, un, lai tas būtu droši šis klients, kurš vēlas apskatīt īpašumu, pirms tam ir reģistrējies platformā ar savu e-parakstu apliecinot savu identitāti. Tādējādi īpašumi var tikt apskatīti bez aģenta klātbūtnes, kas būtiski samazina pakalpojuma izmaksas un šis izmaksu samazinājums var būt pat 10 reizes. Aģentiem gan nevajadzētu īpaši satraukties par savu profesiju, jo, lai arī komisijas maksas būs stipri mazākas, tomēr īpašumu saimnieki piesaistīs aģentus, lai tie būtu klāt pie dokumentu noformēšanas, un šādi mazie darījumi varētu būt daudz, jo vairāk dzīvokļu īpašnieku gribētu sadarboties dēļ zemām izmaksām, un kopējais aģenta ienākums varētu būt tāds pats kā tagad, vai pat lielāks, un darbs varētu tikt mierīgi darīts no mājām. Nekustamo īpašumu attīstītāji jau būvējot jaunos dzīvojamos projektus, varētu iestrādāt šādas elektroniskās atslēgas katrā īpašuma piedāvājumā.

Runājot par īpašumu īres/nomas jomu, šajā gadījumā aģenta darbs varētu izzust pavisam, jo, piemēram, ja platformā ir 3 ļoti labi standarta īres/nomas līgumi, kurus ir vienkārši aizpildīt, un elektroniski parakstīt, tad aģenta darbs faktiski nav nepieciešams, jo darījums tiek droši apstiprināts platformā, līdzīgi kā "AirBnb" īstermiņa īres dzīvokļu gadījumā.

Šie ir tikai pāris piemēri, kur liek aizdomāties kādas varētu būt nākotnes tendences nekustamo īpašumu jomā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!