Foto: Publicitātes foto
Pārtikas veselīgums ļoti satrauc un satrauks cilvēku prātus arī vēl tālā nākotnē. Tas ir viens no dzīves kvalitātes rādītājiem, kad paši meklējam atbildi – kā dzīvojam?

Svarīgi, lai brīdī, kad jāpieņem izšķirīgs viedoklis vai lēmums, atceramies vēstures mācības: pirms simts gadiem gāzēto dzērienu "Coca Cola" tirgoja pat aptiekās, piedēvēja daudz pozitīvu īpašību un pat pielīdzināja medikamentam. Pagātnē ļaudis legāli lietoja opiātus, jo tie bija izslavēti antidepresanti. Briti pat veica militāru invāziju Ķīnā, lai aizstāvētu šīs "prieka  izejvielas" plūsmu uz Rietumiem. Mūsdienās dzīvojam citā realitātē - "Coca Cola" balansē uz aizliegto produktu saraksta asmens, opiāti no "prieka vairotājiem" kļuvuši par cilvēkbendēm.

Kas tad veicināja šo attieksmes maiņu? Atklāti jāsaka: atbildība ir profesionālu ārstu, pārtikas zinātnieku un, jāatzīst, arī politiķu kompetence, ja strādā sabiedrības labā.

Laikā, kad izpēte ir procesā, kad, kā mēdz teikt, zinātnieki vēl strīdas, nevajadzētu veidot viedokli, kas liek sabiedrībai panikā dzert nervu zāles. Šobrīd viena no tādām aktualitātēm ir ģenētiski modificētā pārtika. Gan rūpniekiem, gan sabiedrībai  vajadzīgi kompetenti un pārbaudīti atzinumi. Turklāt - par pilnu ciklu.

Vienkāršs piemērs vienkāršajiem maldiem: sākumā ir sēkla. Ja domājam, ka, nopērkot veikalā tomātu sēklas un audzējot tomātus savā personīgajā siltumnīcā, turklāt mēslojot augsni ar savā saimniecībā iegūtu govs kaku, iegūstam eko-bio-tomātu, tad jāatzīst - tie ir maldi! Jo sēklas var būt "uzlabotas" - kodinātas ar ķimikālijām, vai arī - ģenētiski modificētas.

Kamēr Latvijā pieprasījums pēc pārtikas samazinās, pasaulē tas strauji pieaug. Kuru ceļu izvēlēsies Latvijas pārtikas ražotāji - kvalitatīvs produkts vai masu produkts? Vietējais tirgus vai eksports? Par to visu diskutēsim biznesa forumā "Biznesa prognozes: Redzēt tālāk!" un mēģināsim noskaidrot, kādā dilemmā nonāks mūsu pārtikas nozare nākamajā gadā.

Biznesa prognozes: Redzēt tālāk! ir ikgadējs biznesa forums, kura mērķis ir Baltijas biznesa radošos prātus pulcināt vienotā starpnozaru sarunā par jautājumiem un tendencēm biznesā Latvijā un pasaulē. Forumā uzstāsies vairāk kā 30 augsta līmeņa vadītāji no nozīmīgākajām Latvijas tautsaimniecības nozarēm. Meistarklasi par radošumu biznesa procesos vadīs populārā latviešu mūzikas grupa "Instrumenti". Foruma iniciatori ir Inga Bratēna un Inga Zvaigzne, foruma galvenais atbalstītājs - Latvijas Mobilais telefons, atbalstītāji - Accenture, DNB banka un LEAD. Korporatīvā komunikācija. Vairāk informācijas par forumu šeit: http://biznesaprognozes.lv/programma.html

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!