Foto: LETA

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts šaubās par ekonomisko sankciju pret Baltkrieviju ieviešanas efektivitāti, norādot, ka ir jāizvairās no situācijas, ka sankciju dēļ cieš Latvijas ekonomika, bet necieš Baltkrievijas politiskais režīms, "Rietumu Radio" sacīja ministrs.

"Tieši sankciju efektivitāte ir tas šaubu avots, kāpēc Latvija ar bažām raugās uz šo pasākumu, diskutē par to Eiropas Savienībā un visu laiku ir uzdevusi jautājumu, kādi būs šo sankciju rezultāti, ko mēs ar to panāksim," atzina Pavļuts. Viņš uzskata, ka sankciju jēga un iemesls ir ierobežot režīma darbību, protestēt pret to, ko politiskais režīms dara.

"Bēdīgi būtu, ja šīs sankcijas nodarītu pāri Baltkrievijas tautai, valstī strādājošajiem uzņēmējiem, kas ir nesaistīti ar režīmu, gan arī pašām Eiropas Savienības dalībvalstīm, tostarp Latvijai," sacīja ministrs, vienlaikus atzīstot, ka nevar pieļaut tos politiskos procesus, kas notiek Baltkrievijā. "Diemžēl daži soļi, ko spērusi Baltkrievija, atsaucot vēstniekus, radot tādu kā diplomātiskā sasaluma situāciju, vēl visu tikai sarežģī," atzina Pavļuts.

Runājot par ekonomisko sankciju iespējamo ietekmi uz Latviju, ministrs norādīja, ka par to vēl esot pāragri spriest, taču valdība darīšot visu, lai šo sankciju ietekmi mazinātu. "Baltkrievija ir būtisks tirdzniecības partneris vairākos reģionos, gan Latgalē, gan Liepājas pusē. Būtiska daļa no kravām, kas iet caur Latviju, ir Baltkrievijas kravas. Šie nav mazsvarīgi faktori," uzskata ministrs.

Viņš prognozē, ka, ieviešot sankcijas, valsts politiskais režīms atradīs citus sadarbības partnerus ārpus ES. Kā uzsvēra Pavļuts, ir jāizvairās no tādas situācijas, ka necieš Baltkrievijas režīms, bet Latvijas ekonomika.

Jau ziņots, ka, lai arī Latvija nav atbalstījusi un neatbalsta Eiropas Savienības (ES) ekonomisko sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju, visticamāk, tuvākā mēneša laikā ES šādas sankcijas pret mūsu kaimiņvalsti tomēr piemēros, vakar Latvijas Radio atzina Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andris Teikmanis.

Diplomāts skaidroja, ka Latvijas pozīcija vienmēr bijusi, ka izolēt Baltkrieviju nav tā labākā politika, jo tikai dialogā var risināt problēmas. Tomēr pašlaik Baltkrievija pati sevi dzenot iekšā izolacionismā.

Teikmanis domā, ka virzība uz izolacionismu notiek, jo Baltkrievijas prezidentam Aleksandram Lukašenko "uzdeva nervi" - ES turpināja pastiprināt politiskās sankcijas un draudēja ar ekonomiskajām sankcijām, kas gan ne bez Latvijas līdzdalības netika pieņemtas, taču no Baltkrievijas sekoja vēršanās pret ES diplomātiem.

ĀM valsts sekretārs uzskata, ka ES ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju šoreiz tiks ieviestas, jo daudzas ES valstis ir noskaņotas ļoti apņēmīgi. Latvija debatēs par ekonomiskajām sankcijām vienmēr esot bijusi ļoti aktīva un līdz šim tās nav atbalstījusi, jo tās varot atstāt ļoti nopietni ietekmi uz vienkāršajiem kaimiņvalsts iedzīvotājiem.

Teikmanis uzsvēra, ka drīz var pienākt brīdis, kad Latvijas "atbalsts vai neatbalsts" vairs nebūs izšķirošs, jo ES lēmums tiks pieņemts ar balsu vairākumu. "Neesam atbalstījuši sankcijas, un mūsu pozīcija nav mainījusies. Ja ES gatavos lēmumu par sankcijām, darīsim visu, lai mazinātu ietekmi uz Latvijas uzņēmējiem, bet kopumā lēmumu var neizdoties bloķēt," teica diplomāts, atzīmējot, ka Latvijas valdība par šo jautājumu vēl konsultēsies ar uzņēmējiem.

Lēmums par ekonomiskajām sankcijām pret Baltkrieviju varētu tikt pieņemts mēneša laikā. ES piemērotās sankcijas varētu būt liegums atsevišķiem Baltkrievijas uzņēmējiem iebraukt ES teritorijā un sakaru pārtraukšana ar uzņēmumiem, kuriem ES ir nozīmīgs tirgus.

Lai ekonomiskās sankcijas netiktu ieviestas, Baltkrievijai vajadzētu vien atbrīvot "kādus astoņus politieslodzītos", kas, pēc paša Lukašenko režīma vārdiem, esot bez ietekmes sabiedrībā, atzīmēja Latvijas diplomāts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!