Foto: LETA

Ņemot vērā Somijas potenciālo dalību, Eiropas Komisijas (EK) piesaistīto konsultantu pētījumā izmantotos datus un kritērijus, par pamatu tālākajā reģionālā sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) projekta virzībā kalpos turpmākās starpvaldību sarunas, norādīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš ir aicinājis EK enerģētikas komisāru Ginteru Etingeru sasaukt visu Baltijas valstu par enerģētiku atbildīgo ministru sanāksmi, lai sāktu konstruktīvas politiskās konsultācijas par pētījumu.

Ministrs sola, ka Latvija aktīvi iesaistīties sarunu procesā, lai turpinātu aizstāvēt savas intereses reģionālā līmenī un ekonomiski izdevīgākajā veidā nodrošinātu alternatīvas dabasgāzes piegādes Latvijas patērētājiem. Vienlaikus viņš atkārtoti uzsver, ka Latvijas galvenā interese ir dabasgāzes tirgus izveidošana Latvijā, nevis konkrēts infrastruktūras objekts vai tā atrašanās vieta. Taču lēmums par infrastruktūras objekta vietas izvēli ir jābalsta ekonomiski pamatotos apsvērumos, neradot nepamatotas izmaksas Latvijas patērētājiem un nodrošinot projekta zemākās izmaksas.

Tikšanās par enerģētikas jautājumiem Briselē paredzēta pirmdien, 3.decembrī, kad notiks Eiropas Savienības Transporta, telekomunikāciju un enerģētikas padomes sēde. Tās oficiālajā darba kārtībā gan nav iekļauti ar LNG projektu saistītie jautājumi, jo sēdē plānots diskutēt par atjaunojamo energoresursu nozares līdzšinējās atbalsta politikas efektivitāti un EK piedāvātajiem turpmākajiem soļiem politikas izvērtēšanai.

LNG reģionālā termināļa projekta turpmākā virzība, visticamāk, tiks risināta Baltijas enerģijas tirgu starpsavienojumu plāna (BEMIP) ietvaros, vērtē Pavļuts.

Kā norādīts vēstulē Etingeram, Latvija nevar atbalstīt konsultantu pašreizējos secinājumus, ņemot vērā to, ka tie ir sagatavoti, izmantojot Latvijas ieskatā nekorektus datus un arī jaunus, dalībvalstu starpā līdz šim neapspriestus kritērijus. Latvija uz šiem faktiem ir norādījusi jau pētījuma sagatavošanas fāzē un turpinās to darīt arī turpmākajās sarunās.

Ministrs piebilst, ka EK pieaicināto konsultantu veiktā pētījuma secinājumi ir tikai rekomendējoši un neparedz saistības nevienai no projektā potenciāli iesaistītajām valstīm.

Kā ziņots, Baltijas valstīm nespējot vienoties par labāko valsti reģionālam Eiropas Savienības finansētam sašķidrinātās dabasgāzes terminālim, EK piesaistīja konsultantus "Booz&Company". Konsultanti savā ziņojumā norādīja uz virkni priekšrocību, termināli būvējot Igaunijā, kā arī uzsvēra vairāku citu projektu nozīmi gāzes piegādes jomā. Līdzīgi ieguvumi tika minēti arī scenārijam, ja terminālis tiktu būvēts Somijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!