Foto: LETA
Ir pieejami risinājumi, kas ļauj dabasgāzes regazifikācijas risinājumus veidot elastīgākus un mazākus, taču tas būtu milzīgs trieciens Baltijas valstu solidaritātei, tāpēc tas ir vērtējams kā pēdējais solis.

Tā otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē teica ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Atbildot uz deputāta Klāva Olšteina jautājumu, vai tiek domāts par mazāka apjoma termināli, ko varētu būvēt uz komerciāliem principiem, ministrs teica, ka šāds risinājums tiek "paturēts arsenālā", zināšanai.

Patlaban ministrija neuzskata par nepieciešamu to īstenot.

Runājot par iespējamajiem infrastruktūras risinājumiem gāzes tirgū, Pavļuts atzina, ka nekāda īpaša kreativitāte nav iespējama - sašķidrināto gāzi var piegādāt pa jūru vai pa cauruļvadiem. Ministrs arī norādīja, ka būtiska nozīme būs tieši cauruļvadam starp Lietuvu un Poliju.

Savukārt AS "Latvijas Gāze" (LG) valdes priekšsēdētājs Adrians Dāvis šodien komisijas sēdē teica, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuves reģionālā loma ir ļoti liela un perspektīvā tā pieaugs, izbūvējot termināli un Lietuvas-Polijas gāzesvadu. Patlaban krātuvē iespējams glabāt 2,3 miljardus kubikmetru aktīvās gāzes, bet palielināt šo apjomu var līdz 3-3,2 miljardiem.

Komentējot, kāpēc Eiropas Komisija ir izšķīrušies un Igaunija ir piekritusi, ka reģionālais terminālis tiek būvēts Somijā, viņš rosināja pievērst uzmanību patēriņam. Viņš atzīmēja: ja termināli uzbūvēs Somijā, tad būs nepieciešams arī savienojums starp Somiju un Igauniju, bet tas ar mūsdienu tehnoloģijām esot viegli būvējams un izmaksas arī nebūtu lielas. Viņš minēja, ka Somija esot lūgusi arī LG piekrišanu projektam Somijā, taču LG esot atteikusi.

Kā ziņots, Baltijas valstīm nespējot vienoties par labāko valsti reģionālam Eiropas Savienības finansētam sašķidrinātās dabasgāzes terminālim, Eiropas Komisija piesaistīja konsultantus "Booz&Company". Konsultanti savā ziņojumā norādīja uz virkni priekšrocību, termināli būvējot Igaunijā, kā arī uzsvēra vairāku citu projektu nozīmi gāzes piegādes jomā. Līdzīgi ieguvumi tika minēti arī scenārijam, ja terminālis tiktu būvēts Somijā. Latvija ir norādījusi uz pētījuma trūkumiem, kā arī aicinājusi organizēt visu projektā potenciāli iesaistīto valstu kopīgu tikšanos, lai turpinātu starpvaldību sarunas un diskutētu par dažādiem gāzes tirgus diversifikācijas risinājumiem.

Lietuvā tiek īstenots vietējas nozīmes sašķidrinātās dabasgāzes terminālis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!