Foto: Publicitātes foto
Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš iepriekš bija kritisks par atbildīgo institūciju rīcību Krājbankas lietā, tomēr secinājis, ka lēmums prasīt finanšu grūtības nonākušās bankas maksātnespēju bijis pareizs.

Prezidents trešdien žurnālistiem sacīja, ka pie šāda secinājuma nonācis, "saliekot visu informāciju", kas viņam ir pieejama.

Viņš gan uzsvēra - vai lēmums patiešām bijis pareizs, parādīs bankas likvidācijas process, kas "iedos ļoti precīzu atbildi". Prezidents arī norādīja, ka viņa tagadējais vērtējums balstās uz visu informāciju, kas saistīta ne tikai ar Krājbanku, bet arī ar tās mātes kompāniju Lietuvas "Snoras" banku.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (V) atzina, ka šobrīd precīzi aprēķini par Krājbankas maksātnespējas ietekmi uz tautsaimniecību nav pieejami, un daudz kas būšot atkarīgs no tā, kā notiks maksātnespējas process, un no maksātnespējas administratora rīcības.  

Premjers norādīja, ka šobrīd var atsaukties tikai uz vadības pieņemtajiem lēmumiem, piemēram, par 200 miljonu latu aizdošanu no Valsts kases Noguldījumu garantiju fondam, lai izmaksātu valsts garantētos noguldījumus.  

Tomēr premjers pauda uzskatu, ka daļa aizdoto līdzekļu "ātri atgriezīsies atpakaļ Valsts kasē", jo šie līdzekļi faktiski jau ir pieejami Krājbankā, taču tās atgūs bankas maksātnespējas procesā.

Jau ziņots, FKTK padome 21.novembrī nolēma apturēt "Krājbankas" visu finanšu pakalpojumu sniegšanu. Lēmums pieņemts, pamatojoties uz konstatēto līdzekļu iztrūkumu bankā, par ko tika informēta Ģenerālprokuratūra. Valsts policija sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbanku".

Otrdien banka "Citadele" sāka Krājbankas klientiem garantēto atlīdzību izmaksu. Naudu būs iespējams saņemt gan klātienē bankas "Citadele" filiālēs visā Latvijā, gan ar bankas "Citadele" internetbankas starpniecību.

Garantēto noguldījumu summu klienti ir tiesīgi izņemt līdz pat 2071.gadam. FKTK rīcībā esošā informācija liecina, ka 99,8% no "Krājbankas" klientu noguldījumiem iekļaujas garantētās atlīdzības 100 tūkstošu eiro jeb 70,3 tūkstošu latu apmērā, tādējādi klienti saņems savu noguldījumu pilnā apmērā.

Lietuvas  valdība nacionalizējusi 100% "Krājbankas" lielākās īpašnieces ‒ bankas "Snoras" ‒ akciju, kuru kontrolpakete piederēja Krievijas uzņēmējam Vladimiram Antonovam. Lietuvas centrālā banka saņēmusi informāciju no ārvalstīm, ka "Snoras" aktīvos trūkst vērtspapīru vairāk nekā miljarda litu (204 miljonu latu) vērtībā. Savukārt 24.novembrī Lietuvas centrālās bankas valde atzina banku "Snoras" par maksātnespējīgu un nolēma vērsties tiesā ar prasību atzīt to par bankrotējušu.

"Snoras" pieder nedaudz vairāk kā 60% "Krājbankas" akciju. Pēc aktīvu apmēra "Krājbanka" septembra beigās bija devītā lielākā no 31 Latvijas bankas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!