Foto: LETA
Pieaugošo izejvielu cenu un saasinātās konkurences dēļ nākamajā gadā gaļas pārstrādes tirgu gaida pārmaiņas, jo vairāki uzņēmumi bankrotēs vai apvienosies, norādīja gaļas pārstrādes uzņēmuma AS "Rīgas miesnieks" valdes priekšsēdētājs Juhans Mats.

"Viena gada laikā izejvielu cenas atsevišķās pozīcijās pieaugušas pat par 206%. Iemesls ir graudu, tātad lopbarības, sadārdzinājums. Aug arī energoresursu un darbaspēka izmaksas, līdz ar to ražotāji spiesti celt galaprodukta cenas. Tas ir izdzīvošanas jautājums. Patlaban Latvijas tirgū ir palikuši uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi gaļas pārstrādes uzņēmumi, un nākamgad to skaits vēl samazināsies. Daži bankrotēs, daži apvienosies," sacīja Mats.

Uzņēmējs arī atzina, ka problēmas nozarei radot arī lielveikalu diktētās cenu akcijas.

"Lielveikali nemitīgi nosaka savas cenu akcijas un esam spiesti tām pakļauties, lai cik neizdevīgi tas būtu. Pretējā gadījumā tiek draudēts ar uzņēmuma sortimenta izņemšanu no veikala plauktiem. Saprotams, ka plaukti tādēļ tukši nepaliks un tajā vietā ienāks, piemēram, poļu prece. Būtībā tas nozīmē vietējo ražotāju bankrotu, ko uzskatāmi pierāda notikumi saistībā ar "Putnu fabrika Ķekava" pieprasīto maksātnespējas aizsardzību. "Rīgas miesnieks" galu galā var jau arī pārcelt ražošanu uz Igauniju vai Somiju, taču kas notiks ar vairākiem simtiem darbinieku - tas ir jautājums," sacīja Mats.

Mats atzina, ka arī "Rīgas miesnieks" nākamā gada sākumā pārskatīs produkcijas cenu, tomēr atturējās prognozēt pieauguma apmērus.

Viņš arī norādīja, ka "Rīgas miesnieks" nākamgad plāno 4%-5% apgrozījuma pieaugumu, bet par peļņu pāragri runāt, jo viss atkarīgs no izejvielu cenu tendencēm.

Kā ziņots, "Rīgas miesnieks" konsolidētais apgrozījums pērn bijis 25,30 miljoni latu. Tas ir par 9,19% vairāk nekā 2009.gadā, kad uzņēmuma konsolidētais apgrozījums bija 23,17 miljoni latu.

"Rīgas miesnieka" konsolidētie zaudējumi pērn bija 282 750 lati, kas ir 25% samazinājums salīdzinājumā ar 377 820 latu zaudējumiem 2009.gadā.

Savukārt koncerna mātesuzņēmuma AS "Rīgas miesnieks" apgrozījums pērn bijis 24,19 miljoni latu, kas ir par 4% vairāk nekā 2009.gadā, kad uzņēmums apgrozīja 23,17 miljonus latu.

"Rīgas miesnieka" peļņa 2010.gadā bija 314 371 lats salīdzinājumā ar 377 820 latu zaudējumiem 2009.gadā.

"Rīgas miesnieks" ir dibināts 1922.gadā Rīgā. Kopš 1998.gada "Rīgas miesnieks" ietilpst "HKScan" grupā. "Rīgas miesnieks" aizņem 32% tirgus daļu no Latvijas gaļas pārstrādātājiem.

"HKScan" ir viena no lielākajām pārtikas produktu ražošanas kompānijām Ziemeļvalstīs un ietver gaļas pārstrādes uzņēmumus Somijā, Zviedrijā, Dānijā, Polijā un Baltijas valstīs. "HKScan" grupā Baltijas valstīs bez "Rīgas miesnieka" ietilpst arī Rakveres gaļas pārstrādes uzņēmums, AS "Ekseko", AS "Tallegg" Igaunijā un "Klaipedos Maisto Mesos Produktai" Lietuvā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!